BBK Marun: Prvi i jedini @ Absa Cape Epic

af_smLovran/Capetown – Nakon prvih dana pustolovina članova lovranskog BBK ”Marun” danas donosimo ostatak priče o najtežoj brsko-biciklističkoj utrci na svijetu – ABSA CAPE EPIC 2010, koju je na web stranicama lovranskog biciklističkog kluba redovito objavljivala Nataša Vidulin uz pomoć Adriana Markovića.
Da vas ne držimo u neizvjesnosti, kazat ćemo da je ekipa ”Fracasso Racing Team” u sastavu Ivo Rubinić i Milivoj Miljković ostvarila zavidan konačan rezultat i plasirala se na 68. mjesto u kategoriji man, te 90. mjesto u ukupnom poretku.
Na natjecanju je nastupio i drugi tim iz Lovrana, ”GT Experience Adventure Team” s nešto slabijim učinkom. Nevolje su za njih počele s četvrtom etapom.
af3
Cijela ovogodišnja utrka ABSA CAPE EPIC ostat će zapamćena po tragičnom događaju. Jučer ujutro u svom šatoru, prije početka utrke, pronađen je mrtav biciklist iz Australije James Williamson (26). Vijest se među biciklistima ipak nije proširila ujutro nego tek po završetku utrke, a u 18h izdano je i službeno izvješće za medije.
Williamson je bio urednik australskog Enduro moutain bike časopisa, a njegova smrt službeno je potvrđena u privatnoj bolnici u Ceresu jučer ujutro u 6 sati I 47 min, nakon što ga njegov partner Shaun Lewis (28) nije uspio probuditi.
James Williamson bio je snažan, mladi sportaš koji se nakon odlično odvoženih prvih utrka osjećao potpuno u redu. Svi koji su sa njim proveli popodne potvrđuju da se osjećao apsolutno dobro. Nakon prve dvije etape tim je bio na 18. mjestu. Službeni uzrok smrti znat će se nakon obdukcije koja će se po odluci obitelji obaviti ili ovdje u Južnoafričkoj Republici ili u Australiji, napisala je Nataša.
Nakon te etape druga ekipa ”Maruna” ostala je prepolovljena. Zbog objektivnih problema s neugodnom ozljedom uzrokovanom biciklističkim sjedalom, Valent Božić, uz svu želju i trud, nije uspio nastaviti utrku. Njegov timski partner Vedran Mohorovičić primio je to zaista sportski te bez zamjerki i uz puno razumijevanja, ipak nastavio utrku.
af1
Nije bolje prošla niti peta etapa:
Tim Fracasso racing (Ivo Rubinić i Milivoj Miljković) odlučili su ovu etapu poštediti i sebe i bicikle nepotrebnog napora te tako, koliko je god moguće, svježiji dočekati, po mnogim procjenama najtežu sutrašnju etapu br.6. No, sreća ponovo nije bila na njihovoj strani te su im čak dva bušenja gume dodala petnaestak minuta u ukupnom poretku te ih je njihov današnji rezultat (1:45:33,6) bacio na 173. mjesto u kategoriji man, a 215. u overall poretku, zapisala je Nataša.
O šestoj etapi izvjestio je Adriano Marković.
Priča kreće od starta koji kroz grad vodi na brzu cestu nekih 10 km i zatim kreće pustolovina. Dubok pijesak lagano penjanje prve kapi znoja i zatim opasno spuštanje. Tu nailazimo na prvi udes gdje biciklistu bolničari na quad vozilu peru i krpaju (krvava noga, krvava ruka i natuceno cijelo lice). Slika govori da zaista utrka nije bezazlena, krećemo dalje i izlazimo na makadam gdje vozimo s biciklistima. Nakon nekoliko kilometara vožnje paralelno s njima, oči žuljaju sve više i više, kolicina biciklista uz koju vozimo podiže toliku prašinu da se skoro i ne vidi kuda se vozi, prenio je dojmove Adriano koji je utrku pratio na motoru.
af_am
U cilj Fracasso team stiže sa rezultatom 72. mjesto u overollu i 55. man sa vremenom 6:01.50. Ostala je još jedna etapa i finale utrke. Ivo je došao nasmijan i gotovo nas tješio da je sve u redu. No, Mile je došao sav napaćen i totalno iscrpljen. Kao što je i uobičajeno na dalekim putovanjima, a posebno kada je na kupu gotovo 3000 ljudi, Mile je pokupio nekakvu crijevnu virozu.
U kombinaciji s povraćanjem kao posljedicom napora, izgledao je i osjećao se potpuno iscrpljeno. Sa strahom smo odlazili na svaku slijedeću feed zonu i očekivali njihov prolazak. No, na kraju je ipak sve dobro završilo i bez obzira na sve probleme i nešto lošiji start, etapu su uspješno okončali na 60. mjestu u kategoriji man i 82. overall, napisali su Adriano i Nataša. Prije završne etape Lovranci su dobro stajali, a na koncu su svoj rezultat uspjeli i popraviti.
Tradicionalna, posljednja etapa ABSA CAPE EPICA je ujedno i najkraća, no daleko od najlakše. Nakon što biciklisti napuste prekrasnu Oak Valley (Dubašnicu) i napuste nepregledne vinograde i voćnjake počinju strmi, ali kratki upsoni prema prijevoju s kojeg se vidi Grabouw. Nakon toga slijedi kombinacija singletracka i napornih uspona kroz Hottentot Holland rezervat prirode. Na zahtjevnom downhillu ponovo će doći do izražaja tehničke vještine. Kao i na početku u prvoj etapi, bicikliste čeka vožnja po tračnicama i nakon ravnog završnog dijela staze doček heroja na velikom finišu u Lourensford.
af_i_m
Ivo i Mile bili su fantastični! Uopće nismo bili spremni na njihov dolazak, jer su nam u svim dosadašnjim etapa kao orijentir služili Peter Vesel i Tanja Žakelj. Naši su naime uvijek bili nekoliko minuta iza ovog tima. No, danas su rasturili i odvozili ovu etapu kao da su svježi i odmorni i kao da je prvi ne posljednji dan te uletili u cilj prije slovenskog mix tima.
Dakle, svim ostalim hrvatskim biciklistima rukavica je ponovno bačena. Još uvijek imamo ne samo prvi nego i za sada jedini hrvatski tim koji je završio ABSA CAPE EPIC utrku i to drugu godinu zaredom. Pri tome su oba cilja ostvarena: prvo – uspjeli su kao tim završiti utrku, drugo – poboljšali su vlastiti rezultat od lani(ove godine 68. u kategoriji man, a 90 ukupno). Bravo dečki!
af
Nažalost, naš drugi tim GT EXPERIENCE ADVENTURE TEAM nije bio iste sreće (to se samo tako kaže, iza završene utrke ipak nije samo sreća). Uspjeh je doslovno polovičan, jer nakon što je Valent Božić odustao nakon četvrte etape, njegov timski partner Vedran Mohorovičić ipak je uspješno okončao utrku i dobio zasluženu medalju finišera.
Iako je to tako mala i simbolična stvar, tek kada se dojmovi slegnu, biti će jasno kako je to ustvari priznanje za jedno veliko postignuće i napokon ogromno osobno iskustvo, zaključili su Nataša i Adriano.
Detaljnije izvještaje i fotografije (koje smo i mi koristili) sa svih etapa možete pronaći na stranicama BBK ”Marun”.
Davor Žic

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net