Bečki trolist u izvedbi Opatijskog komornog orkestra povodom otvorenja Bečkog tjedna u Opatiji

Maestro Damir Smerdel

Maestro Damir Smerdel

Koncert će se povodom svečanosti otvorenja Bečkog tjedna održati u nedjelju 13. rujna s početkom u 19.30 sati u dvorani hotela Royal.

Opatija – Nakon što je prije dvije godine Opatijski komorni orkestar uveličao svečanost otvaranja Bečkog tjedna u Opatiji u gudačkom sastavu, ove će godine upriličiti puni ”simfonijski ugođaj“ u sastavu od gotovo 40 izvođača. OKO će ovog puta odati počast Beču po onome zbog čega ga svijet najviše prepoznaje, zbog njegova tri velikana: Haydna, Mozarta i Beethovena.

becki_trolist_tjedan_opatijski_komorni_orkestar

Prvi iz Bečkog trolista će na koncertu biti jedan jedini, Wolfgang Amadeus te njegova uvertira operi „Figarov pir“, a koja će prethoditi prvoj od dvije simfonije koje će zazvučati te večeri u raskošnoj dvorani hotela Royal.

‘Za svoju prvu izvedbu nekog Haydnova djela uopće, OKO će, ne slučajno, izvesti posljednju, briljantnu 104. simfoniju, možda i njegovo najpoznatije djelo, a u čijem finalu veliki „Otac simfonije“ citira jednu hrvatsku narodnu pjesmu „Oj Jelena“ iz Gradišća, odakle je i sam potekao, a koje će time i simbolički spojiti dva grada i dva naroda. Sve će pak kulminirati izvedbom isto tako vedre, ali i monumentalnije Šeste simfonije u F-duru, op. 68 „Pastoralne“, Ludwiga van Beethovena, jedinstvenu po svom karakteru u cjelokupnom autorovom simfonijskom opusu.’ najavio je Damir Smerdel, koji će po peti puta od osnutka ravnati Opatijskim komornim orkestrom.

Koncert će se povodom svečanosti otvorenja Bečkog tjedna održati u nedjelju 13. rujna s početkom u 19.30 sati u dvorani hotela Royal. Ulaz se ne naplaćuje, koncert s jednom stankom traje oko sat i pol. a dolazak je potrebno potvrditi na recepciji hotela Continental ili na telefon 051/278-000.

hotel_royal_sala

PROGRAM
W. A. Mozart: Uvertira operi „Figarov pir“, KV492
F. J. Haydn: Simfonija br. 104, u D-duru, Hob.I: 104
Adagio – Allegro
Andante
Menuet (Allegro)
Finale: Allegro spiritoso

*********

L. van Beethoven: Šesta simfonija „Pastoralna“ u F-duru, op. 68
Allegro ma non troppo (Buđenje radosnih osjećaja pri dolasku na selo)
Andante molto moto (Scena na potoku)
Allegro (Veselo druženje seljaka)
Allegro (Oluja)
Allegretto (Pjesma pastira – Osjećaji radosti i zahvalnosti nakon oluje)

N. Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!