Besplatni bežični internet @ Kastav

wire…u posljednje dvije godine utrostručen je broj korisnika…
…surfanje internetom na otvorenoj gradskoj bežičnoj mreži, koju je izgradila kastavska tvrtka Net projekt, potpuno je slobodno, besplatno i dostupno svima…

Kastav – Besplatni bežični pristup internetu na području povijesne kastavske gradske jezgre postavljen je 2009. godine na Belu nedeju, a broj korisnika spojenih na Kastav Free Wireless kontinuirano je rastao od 328 u razdoblju od srpnja do rujna 2010. godine, na 872 korisnika u ljetnim mjesecima prošle godine.
Surfanje internetom na otvorenoj gradskoj bežičnoj mreži, koju je izgradila kastavska tvrtka Net projekt, potpuno je slobodno, besplatno i dostupno svima koji posjeduju osobno računalo ili mobitel sa standardnim mrežnim bežičnim adapterom.
Mreža pokriva područje Fortice, Trga Matka Laginje, ulice Vjekoslava Spinčića, Crekvine, Lokvine, područja ispred crkve sv. Jelene te užeg područja okolnih ulica, zbog zahtjevnog terena i uske strukture ulica.
Zanimljivo je kako je za Belu nedeju 2010. godine na Kastav Free Wireless bilo spojeno 82 uređaja, dok je za zadnju Belu nedeju otvorenu gradsku bežičnu mrežu koristilo 310 uređaja. Paralelno s povećanjem broja korisnika i povezanih uređaja, rastao je i ukupan ostvareni internetski promet s nešto manje od 116 gigabajta u studenom 2010. godine na 206,5 gigabajta u studenom 2011. godine.
Za rad otvorene gradske bežične mreže koristi se ‘heavy duty’ Cisco Systems oprema i softver za nadzor telekomunikacija koju državne organizacije koriste u službi sigurnosti. Kastavski Net projekt posjeduje državne certifikate za kontinuirani rad na razvoju i održavanju rada aplikacije, a mreža je u potpunosti usklađena i sa zakonodavstvom Europske unije.
Ivan Mellor / Novi list / Liburnija.net

error: Content is protected !!