Bevanda bi mogla ostati bez koncesije na Lidu ako do svibnja ne dovrši pješački nathodnik sa šetnicom @ Opatija

Nakon prepiske s odvjetnicima koncesionara opatijske plaže Lido, pročelnica Nada Milošević dala je konačni rok za dovršetak radova – prije početka kupališne sezone – i naglasila kako je neprihvatljivo koristiti neizgrađenu šetnicu kao skladište.

Opatija – Zanimljivu prepisku oko sudbine „pješačkog nathodnika“ na plaži Lido, odnosno izdignuću obalne šetnice iznad kupališta, razmijenili su županijska pročelnica Nada Milošević i odvjetnički ured koji zastupa koncesionare tog pomorskog dobra, tvrtku Bevanda Lido.

Povod svega bilo je vijećničko pitanje gradskog vijećnika Akcije mladih Igora Puža na sjednici prije dva mjeseca o roku završetka tog „izdignutog šetališta“ koje se trenutačno koristi kao skladište, iako je njegovo privođenje funkciji dio projekta koji je dobio koncesijsko odobrenje.

– Kada će biti u funkciji nathodnik iznad restorana Lido, s obzirom da meni, kao vijećniku, ali i građaninu Grada Opatije, nije ugodna niti normalna sadašnja situacija da šetači moraju prolaziti kroz restoran i kafić ako žele prolaziti sa strane obalnog puta. To nije prihvatljivo, a pogotovo kad se zna da su radovi skoro pa dovršeni i da investitor koristi krov za svoje skladište, pitao je Puž, a Primorsko-goranska županija njegov upit proslijedila koncesionarima.

No, umjesto konkretnog odgovora, iz odvjetničkog ureda Poldan, Gatara, Vižintin i Komorski stigla je kritika vijećničkog pitanja u kojoj se navodi da je Lido proglašen najboljom plažom u Hrvatskoj na Danima hrvatskot turizma te da plaža nije sastavni dio povijesne opatijske šetnice koja u tom dijelu grada prolazi kroz park Angiolina.

– Pitanje podrazumijeva pogrešnu pretpostavku. Šetač ne prolazi kroz restoran i kafić, već kroz ostakljeni i grijani prolaz namijenjen upravo toj svrsi. Istina, on može s tog prolaza ući u kafić ili restoran, ali navedeno je samo dopunski sadržaj i mogućnost. Također, svaki šetač može proći i vanjskim dijelom uređene plaže. Uređenje same plaže nemjerljivo je kvalitetnije od zaprljane, pješčane površine na ranijoj plaži (prije davanja u koncesiju) i toje jasno vidljivo svakom šetaču, gostu ili prolazniku, stoji u odgovoru odvjetničkog ureda.

Na takav odgovor, pročelnica Milošević istaknula je kako se u dopisu ne spominje konkretan datum izgradnje šetnice i završetka radova na plaži Lido kako je to bilo predviđeno idejnim projektima navedenima u članku 3. Ugovora o koncesiji te zatražila „žurnu dopunu očitovanja“.

U dopuni odgovora, odvjetnici su istkanuli kako je ulaganje u koncesijsko područje više od onog predviđenog ugovorom, odnosno da umjesto predviđenih 21 milijun kuna iznosi gotovo 30 milijuna kuna.

– Predmetni krovni objekt koncesionar namjerava dovršiti do kraja naredne turističke sezone 2019. godine u kojem se roku očekuje i rješenje susjedne Ljetne pozornice, istaknuli su odvjetnici.

Takav odgovor nije impresionirao pročelnicu Milošević, koja je kazala da je najavljeni datum za Primorsko-goransku županiju kao davatelja koncesije neprihvatljiv, „a posebno iz razloga što je Povjerenstvo za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesijama 8. rujna 2017. godine utvrdilo da se predmetna nedovršena šetnica i krov iznad ugostiteljskog objekta Lido koriste za skladištenje razne opreme.

– Kako u idejnim projektima, studiji gospodarske opravdanosti i ugovoru o koncesiji predmetno područje nije namijenjeno skladišnom prostoru, a posebno jer za taj dio nije ishodovana uporabna dozvola, upućuje se koncesionara da prostor privede namjeni i da radove na izgradnji šetnice okonča do početka turistčke sezone 2018. te da ugostiteljsku opremu i spremište uklonu. Posebno napominjemo da će Povjerenstvo u svibnju obaviti nadzor predmeta koncesije i fotografijama dokumentirati činjenično stanje. U slučaju da se ne postupi sukladno ovoj uputi pokrenut će se aktivnosti u svezi s člankom 21. stavak 1. alineja 2. predmetnog ugovora o koncesiji, a sve u skladu s člankom 82. stavak 1. Zakona o koncesija. Posebno se napominje da će o istom biti obaviješteno nadležno Ministarstvo financija u skladu sa člankom 79. stavak 9. Zakona o koncesijama, navela je u odgovoru Milošević.
Navedeni članci odnose se na neispunjavanje obveza iz koncesijskog ugovora, za koje bi posljedice mogle biti i gubitak koncesije nad kupalištem.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!