Bizarni sudski spor: Opatija tuži Lovran jer se želi upisati kao vlasnik zemljišta koje se nalaze na području Lovrana

Vijećnici su dali podršku načelniku Bojanu Simoniču koji ih je upoznao s neobičnim predmetom na jučerašnjoj sjednici Vijeća, a u šali su kazali i da odmah Opatiji poruči neka Lovranu vrate Iku i Dobreć.

Lovran – Grad Opatija podnio je tužbu protiv Općine Lovran kako bi se pokušao upisati kao vlasnik zemljišta koja se nalaze na području Lovrana, kratak je rezime neobičnog pravnog slučaja koji je na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća predstavio načelnik Bojan Simonič.

– Možda zvuči kao šala i doista jest neobičan slučaj, ali radi se o trenutačno najvećoj vrijednosti po kojoj Općina vodi sudski postupak. Površinom je to dosta veliko područje, oko dva hektara ukupno u više čestica na različitim pozicijama, od kojih su neke blizu granice s Gradom Opatijom, a neke se nalaze i 300 metara od te granice, rekao je načelnik Simonič vijećnicima.

Kako je objasnio, Općina Lovran pokrenula je ispravne postupke na nekoliko nekretnina, odnosno zemljišta, koja se nalaze na području Lovrana, a bila su upisana kao vlasništvo Opatije. Sutkinja Senka Kirša provela je te postupke, upisavši Općinu Lovran kao jedinog vlasnika, a Grad Opatiju koji je podnio prigovor, „prekorila“ je da se neosnovano protivi zahtjevu Općine Lovran.

Naime, radi se o bivšoj društvenoj imovini, na koju se upisao Grad Opatija nakon pretvorbe. Međutim, kao što je istaknula i sutkinja u svom rješenju, nakon podjele bivše Općine Opatija na četiri jedinice lokalne samouprave potpisan je sporazum prema kojem, ukratko, svatko od njih ostvaruje pravo vlasništva nad društvenim nekretninama koje se nalaze na njihovom području. Drugim riječima, ako se radi o bivšoj društvenoj imovini koja se nalazi na području Općine Lovran, onda je ona i u vlasništvu Općine Lovran, a ne Grada Opatije.

– Međutim, nakon što smo se uspješno upisali kao vlasnici zemljišta, Grad Opatija pokrenuo je pravni spor, odnosno poslao nam je tužbu, kojom žele dokazati kako su oni vlasnici zemljišta. Mi smo tek nedavno dobili informaciju o tome i nismo još napisali odgovor, ali htio sam vijećnike informirati o ovoj situaciji. Iskreno, ne znam što će im te čestice, jer ih neće moći prodati. Naime, s obzirom da se one nalaze unutar prostora Općine Lovran, mi možemo odrediti njihovu namjenu u prostoru, pa ću predložiti da ih, ako se dogodi neka neočekivana situacija, proglasimo javnim dobrom ili zelenim površinama, jer to je ionako bilo pravo „komunjsko zemljište“, kazao je Simonič, koji je u tome dobio i podršku vijećnika, koji su mu u šali dodali da odmah Opatiji poruči neka Lovranu vrate Iku i Dobreć.

 

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net