Bogata draška glagoljska baština predstavit će se talijanskoj publici zanimljivom izložbom @ Gorizia

...ilustracija...

…ilustracija…

Na draškom području glagoljica, staroslavensko pismo nastalo sredinom 9. stoljeća, koje se u hrvatskim krajevima – osobito zapadu zemlje: otocima i Istri s Primorjem, zadržalo sve do 19. stoljeća, sačuvana je u raznovrsnim oblicima koji su prikazani na 20 panoa ove izložbe.

Gorizia/Mošćenička Draga – Bogata glagoljska baština Mošćeničke Drage predstavit će u talijanskom mjestu Gorizia, zahvaljujući izložbi ”Glagoljica na području Općine Mošćenička Draga – Brseč, Mošćenice i Mošćenička Draga” što se otvara 3. listopada u Biblioteca Statale Isontina.

glagoljica_moscenicka_draga_brsec_2016_01

Na draškom području glagoljica, staroslavensko pismo nastalo sredinom 9. stoljeća, koje se u hrvatskim krajevima – osobito zapadu zemlje: otocima i Istri s Primorjem, zadržalo sve do 19. stoljeća, sačuvana je u raznovrsnim oblicima koji su prikazani na 20 panoa ove izložbe. Svaki je spomenik prikazan fotografski i tekstualno opisan. Autorica tekstova o glagoljici i pojedinim njenim ostacima je dr. sc. Sandra Sudec Požar, dok je za vizuelni identitet izložbe zaslužna prof. Maja Franković.

Izložba je inicirana 2004. godine od strane Katedre Čakavskoga sabora Općine Mošćenička i njezinog tadašnjeg predsjednika Veseljka Velčića u želji da se široj javnosti predstavi glagoljaško naslijeđe na području Brseča i Mošćenica kao dio bogatoga mozaika hrvatskoga glagoljaštva u Istri. Nastala je kao rezultat suradnje Katedre sa Staroslavenskim institutom u Zagrebu i njegovom tadašnjom ravnateljicom Anicom Nazor u okviru koje su evidentirani, prikupljeni i istraženi sačuvani glagoljski spomenici s područja općine Mošćenička Draga, a do suradnje s talijanskim organizacijama došlo je nakon međunarodnih likovnih kolonija Mošćenički pinel 2014. i 2015. godine, na kojima su sudjelovali talijanski umjetnici Cristiano Vernole i Fabio Gonnelli, te izložbe Mariagrazie Persolja u Mošćeničkoj Dragi. Ova izložba, koja ostaje otvorena do 15. listopada, nastala je kao rezultat djelovanja mnogih organizacija koje djeluju na području Općine Mošćenička Draga, Turističke zajednice Općine Mošćenička Draga, Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga, Udruge Jenio Sisolski, Brseč i Zajednice Talijana Općine Mošćenička Draga u suradnji s nizom institucija koje se bave istraživanjem ili pohranjuju glagoljsku baštinu mošćeničkog i brsečkog kraja.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!