Bogatim dvodnevnim programom Opatija će se uključiti u obilježavanje akcije Oluja i Dana pobjede

Sutra, u subotu, u 18 sati počet će svečani mimohod branitelja predvođenih Zastavnim vodom u čast pobjede od hotela Ambasador uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran i Opatijskih mažoretkinja glavnom ulicom, te intoniranje himne i podizanje zastave RH na Slatini, uz prigodni program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, a u 20 sati na plaži Slatina održat će se veliki koncert.

Opatija – Bogatim programom koji će se održati 4. i 5. kolovoza te 12. kolovoza, Opatija će obilježiti predstojeće blagdane – Dan pobjede, Dan hrvatskih branitelja, Dan domovinske zahvalnosti i 22. obljetnicu vojno-redarstvene akcije Oluja.

Uz predstavnike Grada Opatije, program su na tiskovnoj konferenciji najavili predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) ogranak Opatija Anto Josipović, Mišo Škorić, lovranski ogranak UHBDR-a i Marin Cvetković, ispred roditelja poginulih branitelja s liburnijskog područja.

Predsjednik opatijske UDVDR Josipović detaljnije je predstavio program koji se priprema u Opatiji u petak, 4. i subotu , 5. kolovoza. Obilježavanje blagdana započet će danas u 8 sati u Luci Opatija polaganjem polaganje vijenca u more u čast poginulih branitelja, a nastaviti se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Opatiji, centralnog križa na groblju, kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Voloskom te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na grobovima poginulih branitelja (Opatija, Volosko, Lovran, Poljane, Klana). Sutra, u subotu, u 18 sati počet će svečani mimohod branitelja predvođenih Zastavnim vodom u čast pobjede od hotela Ambasador uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran i Opatijskih mažoretkinja glavnom ulicom, te intoniranje himne i podizanje zastave RH na Slatini, uz prigodni program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, a u 20 sati na plaži Slatina održat će se veliki koncert.

arhiva: Odavanje počasti u Lovranu

– Svečani mimohod kao i svake godine kreće od hotela Ambasador, do Slatine, prevođen Zastavnim vodom, uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran; na Slatini se odaje počast poginulim braniteljima uz podizanje zastave na jarbol. Nakon protokolarnog dijela, na Slatini je organiziran koncert na kojem će nastupiti domaće snage, a za sve branitelje nakon mimohoda osigurana je i okrjepa, kazao je Josipović naglasivši da mimohod branitelja, u kojem će sudjelovati ove godine predstavnici policije, vatrogasaca, lovačkih društava, zatim opatijske mažoretkinje i kao gošće – mažoretkinje Žminja,izaziva i veliki interes kod opatijskih turista, koji se i sami uz građane priključe koloni predvođenoj zastavnim vodom do Slatine. Koncert na Slatini trajat će do ponoći, prema najavama organizatora.

Što se dijela programa u Lovranu tiče, predsjednik Škorić spomenuo je da je u subotu u 16 sati predviđeno odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, nakon čega slijedi prigodni kratki kulturno-umjetnički program uz sudjelovanje Puhačkog orkestra Lovran. Oko 17h kreće se prema Opatiji gdje se lovranski branitelji i predstavnici lokalnih općinskih liburnijskih vlasti priključuju opatijskom svečanom mimohodu branitelja od hotela Ambasador do Slatine.

Marin Cvetković rekao je da je dosta dječaka s liburnijskog područja sudjelovalo u Domovinskom ratu. Poginulo ih je 17, a 11 je poginulih mladića s područja Opatije. On je pozvao sve roditelje poginulih branitelja da se priključe svečanom mimohodu koji se i organizira kako bi se prisjetili poginulih, odali im počast i na ovaj način, prilikom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana branitelja i obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja, čija je ove godine 22. obljetnica.

Josipović je podsjetio i da se 12. kolovoza organizira posjet Lici, gdje se na mjestu stradanja odaje počast poginulim braniteljima.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!