Borba protiv Ose šiškarice nastavlja se ispuštanjem biloškog nametnika Torimus Synensisa @ Lovranska Draga

marunada_dobrec_2011-11

U aktivnosti su, osim Udruge Lovranski marun, uključeni i Park prirode Učka, Općina Lovran i CBPP Primorsko goranske županije.

Lovranska Draga – Sutra na boćariji Lovranska Draga, organizirana je radionica ispuštanja Torimus Synensisa, jedinog poznatog biološkog nametnika za Osu šiškaricu. Radionicu i predavanje će održati Dr. sc. Dinka Matošević s Hrvatskog šumarskog instituta u Jastrebarskom.

– Ovo je do sada najvažniji događaj u borbi sa ovim nametnikom i zaštitom šuma pitomog kestena i maruna. Također, nedavno je potpisan sporazum između Općine Lovran i Hrvatskog šumarskog instituta o uspostavi i nastavku međusobne suradnje u znanstveno-istraživačkom i stručnom radu na području zaštite i razvoja lovranskog maruna. U samom sporazumu je definirana suradnja o uvođenju u prirodu strane vrste Torymus sinensis u svrhu znanstvenog istraživanja s ciljem biološkog suzbijanja kestenove ose šiškarice (Dryocosmus kuriphilus) na području Općine, zatim praćenje dinamike suzbijanja štetnika kestenove ose šiškarice na lokalitetima ispusta strane vrste Torymus sinensis, promicanje rezultata znanstvenog istraživanja, održavanje edukativnih radionica i predavanja te suradnja na uređenju turističko – poučne staze ”Lovranskog maruna”, poručili su iz Općine Lovran.

I. M. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!