Božićna šetemana 2018. – Najavljen bogat i raznovrstan program koji će zaključiti ispraćaj stare godine @ Matulji

Božićna šetemana 2018. – Najavljen bogat i raznovrstan program koji će zaključiti ispraćaj stare godine @ Matulji

Jelena Stepić, Eni Šebalj, David Meštrović, Astrid Massari i Martina Kancijanić

Potraga za Djedom Božićnjakom, koncerti „Božić je judi“ i ”Božićna harmonija“, božićno druženje i promocija CD-a „Vrtić u srcu“, ”Plesna božićna priča’ Foliota, Glazbeno scenska predstava “Priča male zvjezdice“, predstava „(D)oživi čaroliju“, otvorenje „Jaslic pul Šmogori“, ”Druženje građana uoči Badnjaka“ , brojne izložbe i kulturni programi samo su neki od najavljenih programa koji će se do kraja prosinca održati u Matuljima…

Matulji – Općina Matulji i ove godine organizira zanimljiv program Božićne šetemani u kojem će svi građani od onih najmlađih do najstarijih moći naći nešto za sebe.

– Šetemana započinje već ove nedjelje 16. prosinca manifestacijom „Potraga za Djedom Božićnjakom“ i to vlakom koji predvođen „Bakom Mraz“ točno u podne stiže na Željeznički kolodvor Matulji te vodi djecu u potragu za Djedom Božićnjakom do Šapjana. Djeca će se na vlak moći ukrcati u Matuljima uz glazbeni program Puhačkog orkestra Glazbenog društva „Spinčići”, ali i na stanici Rukavac u 12:21 gdje se ukrcava Vilenjak te na stanici Jurdani u 12:32 sati gdje se ukrcava i Čarobnjak pa zabave neće nedostajati ni na tim postajama. Djed Božićnjak stiže tek u Šapjanama jer bez Bake Mraz jedva je pronašao čarape, šal i vreću bombona kojima će darivati mališane. Vlak na postaji Šapjane, Djedicu i djecu čeka od 12:52 do 13:10 kako bi se podružili, slikali, počastili bombonima i kolačima Bake Mraz, a zatim se vraća u Matulje u 13:46 sati gdje će se na kolodvoru nastaviti druženje s Djedicom i gdje će čarobirati Čarobnjak iz Oza. Bit će tu i plesa Malih mažoretkinja Brešca i Opatije, a djeca će pisma koje će im u vlaku pomoći pisati Vilenjak moći ubaciti u veliku kutiju Djeda Božićnjaka i tako osigurati ispunjenje želja, najavila je Eni Šebalj, zamjenica općinskog načelnika.

Bit će to zanimljiv dan s Djedicom, a za neke možda i prva vožnja vlakom koji već od početka prosinca prometuje po novom učestalijem voznom redu iz Rijeke prema Šapjanama.

Vozni red vlaka Djeda Božićnjaka

– Ovo je ujedno i promocija 16 novih linija HŽ-a koje prometuju otprilike svaka dva sata što je dodatna mogućnosti komotnijeg prijevoza bez gradskih gužvi za Matuljce, a vozni red je prilagođen učenicima, studentima i radno aktivnom stanovništvu, dodao je David Meštrović, glavni referent prodaje HŽ putničkog prijevoza.

Istoga dana u 19 sati Mješoviti pjevački zbor „Štorija“ Rukavac održat će koncert „Božić je judi“ u Crkvi Sv. Luke Rukavac.

U utorak, 18. prosinca u 18:30 sati u Školskoj sportskoj dvorani u Matuljima Dječji vrtić Matulji poziva sve ljude dobre volje na božićno druženje i promociju CD-a „Vrtić u srcu“. Sve pjesme, njih trinaest, autorsko su djelo odgojiteljice Marize Kralj nastale tijekom njezinog rada u Dječjem vrtiću Matulji.

– Aranžman za sve pjesme napravio je gosp. Aleksandar Valenčić. U programu sudjeluju: zbor sastavljen od sedmero djece 1. razreda OŠ „A. Mohorovičić“ i jedne vrtićarke (voditeljica Mariza Kralj); djeca članovi igraonica na čakavštini „Breški orepci“ i Matujski gardelini“ – (voditeljice Dajana Kalčić i Ingrid Jurdana); djeca polaznici skupina za rano učenje stranog jezika talijanskog i engleskog ( odgojiteljice Ana Kučić, Manuela Milessa Borković, Ivana Pauletić i Andrea Kos) kao i djelatnici vrtića.Ovom svečanošću vrtićari zaključuju 2018. godinu – godinu proslave velikih jubileja DV Matulji i to 40 godina vrtića u novoj zgradi u Matuljima; 45 godina vrtića u Brešcima, Munama, Brgudu i Rukavcu i 50 godina vrtića u Rupi –Lipi i Jušićima, najavila je Jelena Stepić, ravnateljica Dječjeg vrtića Matulji.

Arhiva: Mješoviti pjevački zbor Štorija

Udruga Foliot ponudit će za najmlađe niz programa 19. prosinca i to izložbu kreativne radionice „Snježna bajka“ u holu Općine u 18 sati te predstavu jezičnih radionica „U ritmu zvončića“ u 18:30 sati, a u 19 sati u Školskoj sportskoj dvorani ”Plesnu božićnu priču“ plesnih radionica. Bit će to ujedno prilika da potencijalni mali novi članovi nađu radionicu po svom ukusu. Istoga dana s početkom u 18 sati Interinova Matulji u izložbenom salonu ISA Mučići poziva zaljubljenike u keramiku na otvorenje izložbe i radionicu.

Glazbeno scenska predstava “Priča male zvjezdice“ OŠ.DR.A. Mohorovičić Matulji na programu je 20. prosinca u 18 sati u matuljskoj dvorani. Svoje talente predstavit će učenici od 1 do 8. razreda, a po prvi puta na sceni će svoje talente pokazati i profesori te pjesmom svima poželjeti sretan Božić. Bit će tu i solo dionica što je izvrsna ovogodišnja pozivnica, ali i garancija da će zanimljivo biti i velikima i malima, dodala je Astrid Massari, ravnateljica osnovne škole Andrije Mohorovičića.

Jaslice pul Šmogori

Istoga dana u isto vrijeme, ali u Školi Brešca predstavom „(D)oživi čaroliju“ predstavljaju se učenici OŠ Drago Gervais Brešca.

– U 19 sati u Hangaru u prvom su planu standardni plesovi i čakavska poezija kojima će se predstaviti Udruga umirovljenika Matulji. Bit će to svojevrstan „Ples zvijezda“ jer polaznici plesne radionice standardnih plesova iz godine u godinu sve profesionalnije vladaju plesnim podijem. I ove godine organiziraju „Natjecanje za najbolju orehnjaču“ uz bogate nagrade, a prijaviti se mogu svi posjetitelji. Tradicionalno otvorenje Jaslic pul Šmogori svake godine okupi sve više posjetitelja. Ove se godine doček posjetitelja od strane mještana Šmogori održava 21. prosinca u 17 sati uz prigodan program. Istoga dana u 18 sati Likovna poneštrica donosi izložbu pod nazivom „Piktocrtačka keramika“ autora Brune Paladina , dok u Hangaru u 19 sati najmlađe očekuje predstava „Fantastične leteće knjige“ dramske družine Foliot. Osim ove izložbe u Likovnoj poneštrici zaljubljenici u umjetnost moći će u istom prostoru posjetiti izložbu autorice Božene Bubonje pod nazivom „Cvjetne esencije“ ,a koja će prethoditi Božićnoj šetemani otvorenjem 14. prosinca u 18:30 sati dok će u holu Općine istoga dana u 18:00 sati Likovna udruga Interinova Matulji predstaviti izložbu „Sjaj Božića“, dodala je Eni Šebalj.

KUD Učka

Božićna šetemana nastavlja se u subotu, 22. prosinca Božićnim eko sajmom-ekološki certificiranih izlagača koji će trajati od 8 do 14 sati. Mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva ponudit će šarolike i ekološki certificirane proizvode poput svježeg sezonskog voća i povrća, sadnica, meda, mliječnih proizvoda, žitarica, kruha, raznih vrsta ulja (maslinovo, bučino, konopljino i sl.), ljekovitog bilja, kozmetike kao i mnoge druge. Sajam nudi i besplatno eko zamatanje božićnih poklona kako i degustaciju smoothie napitaka. Bit će tu i niz umjetničkih poklona od nakita , predmeta od naplavina i božićnih ukrasa do keramike. Nastupa Pinky and the Brain akustični duo koji čine Eni Jurišić i Nika Zubović, talentirane djevojke koje su svoju karijeru započele 2012. godine nastupajući na Open Mic showu u riječkom Palachu.

Akustična gitara, specifični vokali i posebna interpretacija svima znanih pjesama te pozitivne reakcije publike karakteriziraju njihov osebujan stil. Svemu će prethoditi „Dobra ruka“ za prvašiće u vijećnici s početkom u 10 sati te otvorenje izložbe Likovne udruge Matulji.

Druženje na Badnjak

U sklopu sajma održat će se od 11 -12 sati i „Druženje građana uoči Badnjaka“ uz već tradicionalni bakalar, ribe i vino .Prilika je to da svi građani Općine Matulji čestitaju jedni drugima nadolaze Božićne blagdane uz opušteno i prigodno druženje kako ove subote uoči Badnjaka tako i na svim programima Božićne šetemani koja završava koncertom “Božićna harmonija“ Kuda Učka Matulji 23. prosinca s počekom u 18 sati u Crkvi Krista Kralja u Matuljima.

Do konce godine Općina Matulji će kroz program obrazovanja, 27. prosinca, podržati najuspješnije učenike i studente te podijeliti više od sto stipendija. Po prvi puta u pripremi je i ispraćaj stare godine u podne i to uz koncert Klape Skalin, veliku padelu s plodovima mora koju priprema Udruženje obrtnika Opatija te koncert ansambla Snežnik. Program je i ove godine bogat, raznovrstan i zanimljiv pa Općina Matulji poziva sve da se uz kulturne programe druže opušteno i ovog prosinca te tako svim građanima čestita sretan Božić i Novu 2019. Godinu.

error: Content is protected !!