Branko Kukurin kritikama zasuo Virtualnu šetnju Kastvom’: ‘Jeftini paždroć, a ne ozbiljna promocija našeg grada’

Komentirao je Kukurin i novi logotip kastavske Turističke zajednice, za koji smatra kako predstavlja povredu „autorskih i intelektualnih prava“.

Kastav – Branko Jani Kukurin, poznati  kastavski fotograf i dobar poznavatelj lokalne povijesti i običaja, nizom je kritika popratio nedavno održanu „Virtualnu šetnju gradom Kastvom“.

– Znajući otprije za nepotpisane početničko-amaterske video uratke na ovom čudnom portalu Visit Kastav, nisam mislio da će biti išta vrijedno pažnje, no, ova Šetnja premašila je sva moja i najpesimističnija očekivanja. I na formalno filmsko-tehničkom planu, a posebno na izvedbeno – sadržajnom. Iz snimanog materijala očito je da se prišlo projektu bez ikakvih priprema, bez najjednostavnijeg plana snimanja, valjda po sistemu: „Ča, tr mi poznamo Kastav“!!!, kadrovi su više nego sprčkani, bez reda, kompozicija neuredna, kamera je često podrhtavala, a posebno su zanimljivi česti kadrovi leđa i donjeg dijela leđa interpretatorice u šetnji Kastvom; uglavnom sve vizualno loše, a i automatsko snimanje nije uvijek najpouzdanije. Što je najgore, slika je na zaslonima kompjutera u portret formatu, uz preporuku, valjda snimatelja, da se „šetnja“ gleda na zaslonima mobitela pa da će biti sve u redu. Zvuk je također problematičan, s puno suvišnih šumova sa strane. Cijeli uradak više liči na jeftini paždroć nego na ozbiljnu prezentaciju našega Grada, naveo je Kukurin u otvorenom pismu upućenom kastavskom gradonačelniku Mateju Mostarcu, zamjeniku Deanu Jurčiću, predsjedniku Gradskog vijeća Zemiru Deliću te voditelju ureda TZ Kastav Saši Brusiću.

Kukurin je kao „drugu razinu problema“ komentirao i izvedbu vodičkinje koja je gledatelje provela kroz Kastav, a kojoj je zamjerio niz „teških falsifikata i nedorečenosti iz povijesti Kastva“. Među njih je ubrojio i tvrdnju da „Napoleon je bio Kastvu, napravio peknjicu u Idičinoj kući i naučio Kastavce peći kruh“.

– Ta se laž ustrajno ponavlja – kao da smo mi Kastavci do dolaska Francuza živjeli u pećinama i žvakali sirovo lišće. Ne znam iz kojih povijesnih vrela mlada dama uzela taj podatak, komentirao je Kukurin, navevši i niz drugih netočnih tvrdnji: o izgradnji Crekvine ili bacanju vještica u šterni na Žudiki.

Branko Jani Kukurin

– Nova laž! Valjda prema priči nekakve udruge Kombinat, koja je tu laž na panou na nekoliko jezika, pred nekoliko godina, postavila na tu šternu, prikazujući nas Kastavce kao barbare. Za to je ta udruga bila dobro plaćena od grada Kastva! Šterna na Žudiki je jedno od rijetkih mjesta u Kastvu sa živom vodom, (drugo mjesto su Grčki bunari u Jurčićima). Voda je u to vrijeme bila vrlo dragocjena i nitko ju ni u ludilu ne bi zagađivao. Činjenica jest da je u prvoj polovici 18. stoljeća nekoliko muškaraca i žena pred Kastvom bilo raščerečeno – valja pogledati u povijesne izvore. Nažalost, to nije krivnja Kastavaca. Zna se jako dobro koja je to institucija radila. Ključno mjesto kastavske povijesti Lokvina i povijesna činjenica, a ne legenda kako to interpretira interpretatorica, o kapitanu Morelliju vrlo je loše prezentirana, zapravo odlično – s obzirom na znanje interpretatorice. Snimatelj se nije dosjetio ni snimiti, ili najvjerovatnije nije ni znao za dva napisa na šterni koji govore o toj činjenici i o godini početka gradnje šterne, primijetio je Kukurin koji se obrušio i na „jezične vještine  interpretatorice – artikulacija, sintaksa, prozodija, leksik, suvišne poštapalice, familijariziranje sa snimateljem“.

Komentirao je i novi logotip kastavske Turističke zajednice, za koji smatra kako predstavlja povredu „autorskih i intelektualnih prava“.

– Vidim da je portal Visit Kastav urešen nekakvim novim logom kastavske turističke zajednice, dakle i ova šetnja je pod njenim pokroviteljstvom. Pa me zanimaju dvije stvari – je li ova Šetnja rađena na volonterskoj bazi, bez honorara, kao i ostali prilozi o Kastvu na tom portalu ili su autori plaćeni za to. Ako jesu, volio bih znati koliko, jer sam i ja porezni kastavski obaveznik! Taj neki novi logo Turističke zajednice Kastav – zanima me kad je službeno promijenjen, zašto je promijenjen i tko je autor tog uratka? Tek za informaciju, stari logo TZ „brusili“ smo više od tri mjeseca s jednim od najpoznatijih hrvatskih dizajnera koji jako dobro pozna  naš Kastav, a u tom oblikovanju logo-a sam i ja aktivno sudjelovao. Budući da je „novi“ logo loša replika „staroga“ s nekim dodacima, došlo je do eklatantne povrede autorskih i intelektualnih prava, pa je vrlo izvjesno da može doći do tužbe, zaključio je Kukurin.

error: Content is protected !!