Bratstvo i jedinstvo: Liburnijski čelnici u službenom posjetu @ Castel San Pietro Terme

castel_san_pietro_terme_delegacija_opatija_matulji_moscenicka_draga_lovran_2014

Predstavnici gradske vlasti Castel San Pietro Terme upoznali su članove liburnijske delegacije i s aktualnostima na području reforma lokalnih samouprava koje se kod njih upravo odvijaju – riječ je o procesu pripajanja manjih općina većima, kako bi se smanjio trošak administracije, što je posljedica trajanja ekonomske krize, ali i nužnost trenutka u kojem se živi. Nekoliko fotografija pogledajte na ovom linku

Castel San Pietro Terme – Delegacija Grada Opatije te općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga boravila je prošlog vikenda, na poziv talijanskog zbratimljenog grada Castel San Pietro Terme i njihovog gradonačelnika Fausta Tintia, u ovom prijateljskom gradu s kojim je prije 31 godinu potpisan sporazum o bratimljenju. Potpisao ga je tadašnji čelnik Skupštine općine Opatija Vinko Surina, a današnji počasni građanin grada Castel San Pietro Terme.

Inače, Castel San Pietro u rujnu održava svoju tradicionalnu manifestaciju Settembre Castellano u okviru koje se drugog vikenda u rujnu održavaju defile i čuvena utrka Coppa terme – utrka poput opatijske balinjerade, ali koja je nastala i kao humoristična inačica formule što se održava u obližnjoj Imoli.

castel_san_pietro_terme_delegacija_opatija_matulji_moscenicka_draga_lovran_2014_1

Prigodom posjete Castel San Pietru održan je radni sastanak, točnije okrugli stol na temu planiranja aktivnosti u okviru odnosa zbratimljenih gradova. Na tom su sastanku osim delegacije iz hrvatskih gradova s područja Liburnije sudjelovali i predstavnici drugih zbratimljenih gradova Castel San Pietra – talijanskog Casollia i njemačkog Bad Salzschlirfa.

Na radnom sastanku doneseni su i konkretni zaključci o unapređenju zbratimljenih odnosa, točnije njihovu osuvremenjivanju. Tako je prvo konstatirano kako bratimljenje nije samo protokolarni odnos, već ono doista podrazumijeva i odgovornost koju preuzimaju čelni ljudi grada, točnije gradonačelnici, te da o njima ovise kvalitete daljnjih odnosa. Dalje, dogovorena su prioritetna polja buduće suradnje zbratimljenih gradova, kao i konkretni koraci nužni za tijek konkretizacije te suradnje, i to ne samo na političkom ili ekonomskom planu što se danas otvara kao nova mogućnost posebno u svjetlu činjenice da je i Hrvatska postala članicom EU, već i na sportskom i planu kulture. Osobita pozornost pridana je tako suradnji mlađe populacije, gdje je realno ostvariv program razmjene mladih učenika ili studenata, kao što je realno i povezivanje na području sportskih događanja.

castel_san_pietro_terme_delegacija_opatija_matulji_moscenicka_draga_lovran_2014_2

Predstavnici gradske vlasti Castel San Pietro Terme upoznali su članove liburnijske delegacije i s aktualnostima na području reforma lokalnih samouprava koje se kod njih upravo odvijaju – riječ je o procesu pripajanja manjih općina većima, kako bi se smanjio trošak administracije, što je posljedica trajanja ekonomske krize, ali i nužnost trenutka u kojem se živi.

U delegaciji s područja Liburnije, bili su predstavnici Mošćeničke Drage – vijećnici Općinskog vijeća Sanja Knapić i Nedeljko Dražul, Branislav Petković, zamjenik načelnika Općine Lovran i Silvana Štiglić, članica lovranskog općinskog odbora za međunarodnu suradnju; potom iz Matulja Slobodan Juračić, predsjednik općinskog Vijeća i Alen Ružić, zamjenik načelnika Općine Matulji Grad Opatiju predstavljali su gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, član Komisije za međunarodnu suradnju Aldo Simper, i glasnogovornica Grada Opatije Tanja Čorak.

Nekoliko fotografija pogledajte na ovom linku

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!