Brgud po starinski – Ove nedjelje ne propustite povratak u prošlost

Stotinjak Brgujaca i Brgujki svih dobnih skupina ove nedjelje, 30. rujna od 15 do 18 sati izaći će na ulice svog rodnog mjesta.

Veli Brgud – Ulice Velog Brguda i ove će vam godine omogućiti da udahnete duh starih vremena. Osim što se ističe bogatom kulturnom baštinom, Veli Brgud postaje sve poznatiji po izraženom rodoljublju i zajedništvu svojih mještana.

– Stotinjak Brgujaca i Brgujki svih dobnih skupina ove nedjelje, 30. rujna od 15 do 18 sati izaći će na ulice svog rodnog mjesta. Bit će odjeveni u odjeću kakvu su nosili njihovi preci i izvodit će aktivnosti, koje su u prošlosti Velog Brguda bile dio svakodnevice. Ovi akteri pružit će vam nešto mnogo više od samog scenskog prikaza. Oni svoju ulogu prožimlju emocijama, što gledateljima pruža jedinstven i najvjerodostojniji prikaz. Brgujci su početkom i sredinom 20.st. bili poznati vapneničari, a znanja i vještine vezane uz to zanimanje gotovo su iskorijenjene. Na sreću, postoji još jedna osoba u Velom Brgudu koja posjeduje spomenute vještine i znanja. Barba Vinko Zvančićov u svojoj 83.godini života pristao je organizatorima ove manifestacije pomoći u izgradnji male vapnenice. Cijeli postupak gradnje zabilježen je kamerom, stoga ćete u nedjelju imati priliku vidjeti kratak dokumentarac o vapnenici te samu vapnenicu. Osim toga, Brgujci će u nedjelju predstaviti i malu ilustriranu zbirku lirskih pjesama koje se u njihovu selu već godinama prenose s koljena na koljeno. Želimo da naša kulturna baština zauvijek ostavi trag u svakom Brgujcu, a osobito u onim najmlađima, stoga je pisani zapis najbolji put ka tome, poručili su organizatori.

Svi posjetitelji kao i prijašnjih godina imat će priliku vidjeti staru kuću s ognjištem i crnim zidovima, koja je gotovo u potpunosti zadržala svoju autentičnost. Također, tamo će biti predstavljene i brgujske narodne nošnje, koje su nedavno ponovno izrađene i tako otrgnute zaboravu. Pored svega, moći ćete zaplesati uz zvuk harmonika, popiti piće i okusiti domaću hranu.

– Posjetite ovu manifestaciju kako biste se na trenutak izmakli iz suvremenog, užurbanog života i uplovili u mirnu i jednostavnu svakodnevicu iz prošlosti. Osjetite kako su ljudi nekad živjeli u skladu s prirodom i koliko su u prošlosti bili jači međuljudski odnosi, dodali su organizatori.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net