Brodski kompasi i diplome: Dodjelom nagrada zaključen četvrti sajam Rijeka Nautic Show

rijeka_nautic_show_2016_big_game_fishing-1

U sklopu sajma Rijeka Nautic Show održano je i županijsko natjecanje u lovu na veliku ribu u organizaciji Kluba za sportski ribolov na moru BIG OM iz Omišlja.

Rijeka – Dodjelom nagrada na pozornici Sajamskog trga zaključen je četvrti Rijeka Nautic Show. Najuspješnije izlagače i eksponate, kojima su uručene skulpture brodskog kompasa i diplome, izabrao je stručni žiri u kojem su bili sastavu: Branko Šuljić, dugogodišnji urednik priloga Auto Moto Yacht, Zoran Barišić predsjednik stručnog savjetodavnog tijela RNS-a i Boris Vukušić, predsjednik udruge male brodogradnje pri HGK, odabrao je najuspješnije izlagače i eksponate kojima se uručuju skulpture brodskog kompasa i diplome.

Zlatnu skulpturu brodskog kompasa osvojila je Brodomehanika Brnabić za brodicu SAMPA 6, srebrnom je nagrađen Planet Marine za brodicu KODA 880, a brončanom Calafatus za brodicu NORAK 600.

rijeka_nautic_show_2016_big_game_fishing-2

Skulpturu brodskog kompasa dobile su i tvrtke Riva za brodicu PRVIĆ 25, Nautika Milinović za proizvodnju drvenih vesla, Kigo Charter za jedrilicu JEANNEAU 64, Navela za motor nove generacije 4JH457 Common Rail te Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva za bespilotne ronilice i autonomna plovila. Diplomu je zaslužio i ACI za poseban doprinos u organizaciji sajma, a zahvale su upućene kapetanu broda Korsaro Vedranu Tuftanu za doprinos u obogaćivanju sajamskog programa. Skulptura brodskog kompasa uručena je uz posebnu zahvalu i Hrvatskoj ratnoj mornarici za popularizaciju pomorstva. Nagrada se uručuje zapovjedniku broda poručniku fregate Ivanu Rumoru.

U sklopu sajma Rijeka Nautic Show održano je i županijsko natjecanje u lovu na veliku ribu u organizaciji Kluba za sportski ribolov na moru BIG OM iz Omišlja. Iz riječke luke u potragu za velikom tunom isplovilo je sedamnaest posada iz Omišlja, Kraljevice, Jadranova, Ičića, Voloskog, Rijeke, a osim natjecatelja, u tuni su uživali i posjetitelji riječkog sajma kojima je u subotu navečer servirana svježa tuna teška 52 kilograma, ulovljena za vrijeme BIG OM-a.

– To što su organizatori riječkog sajma nautike prepoznali naš rad i pozvali nas da budio dio njihove manifestacije značajna je stvar. To je još jedna potvrda da je BIG OM renomirano regionalno događanje koje privlači sve više publike. Termin sajma nautike poklapa se s periodom kada je lov na tunu idealan. Kada su se tune lovile starinskom tehnikom s tunera sezona ribolova dosezala je vrhunac upravo u ovo doba godine. U petak navečer neposredno pred riječkim lukobranom u jednom trenutku ugledali smo prvo kako se plavica uskomešala, rekli bismo da more vrije, a potom i velike primjerke tune kako u lovnom zanosu iskaču iz mora. Tune na Kvarneru ima i ona je veliko bogatstvo našega kraja. Stoga, moramo svi zajedno kontinuirano ulagati da se optimalno iskoriste velike mogućnosti koje donosi lov na tunu, bile one ribolovnog, turističkog ili kulturnog karaktera. Ova vrsta ribolova u bliskom je odnosu s brodogradnjom jer brod je prvi uvjet za big game fishing, a potom i potrebna ribolovna oprema. Zato nam je drago što smo u sklopu riječke nautičke priče imali priliku pred novom publikom demonstrirati ribolovnu stranu nautike, kazao je Tomo Sparožić, predsjednik KSRM-a BIG OM.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net