Broj noćenja porastao za 4 %, rasprava o dugu prebačena za narednu sjednicu @ Lovran

Arhiva: Načelnički tim i dio vijećnika @ Lovran

Arhiva: Načelnički tim i dio vijećnika @ Lovran

Dug je formalno nastao tijekom 2013. i 2014. godine temeljem neuplaćenih prihoda boravišne pristojbe, a točka kojom se trebala potvrditi mogućnost obročne otplate povučena je sa jučerašnje sjednice Vijeća na doradu.

Lovran – Rast noćenja od 4 posto u 2014. godini ostvaren je na području Općine Lovran, pokazalo je izvješće direktora Turističke zajednice Vojka Brubnjaka koje je predstavio općinskim vijećnicima na prekjučerašnjoj sjednici. U ukupnim brojkama, to znači da je lani ostvareno 314 tisuća noćenja, u odnosu na 303 tisuće iz 2013. godine, a većina tog rezultata može se pripisati novootvorenim ho(s)telskim kapacitetima.

Za razliku od turističkih rezultata, vijećnici nisu imali prilike raspravljati o dugu Turističke zajednice prema Općini Lovran, koji se do 30. siječnja ove godine popelo na visinu od 350 tisuća kuna, od čega 30 tisuća kuna otpada na dug iz 2013. godine, a ostatak iznosa na dug nastao lani.

Naime, u prvoj verziji materijala za Vijeće bila je najavljena točka kojom bi se Turističkoj zajednici omogućila obročna otplata toga duga, ali je prije sjednice materijal povučen na doradu kako bi se točka kvalitetnije pripremila za narednu sjednicu. Oporbeni vijećnici predvođeni SDP-ovim potpredsjednikom Božidarom Spasojevićem najavili su da će se oštro protiviti zahtjevu da se dug nastao kao rezultat neuplaćenih prihoda od boravišne pristojbe otplaćuje u razdoblju od 2015. do 2019. godine.

Iako je formalno dug prikazan kao da je nastao u proteklih petnaestak mjeseci, zapravo se radi o dugovanju koje TZ ”vuče” duže vremena, od preseljenja u novi prostor prije nekoliko godina, koje je financirala vlastitim sredstvima, zbog čega su se i djelatnici odrekli značajnog dijela svojih primanja. Kako kažu zagovornici ideje koju je predložio direktor Vojko Brubnjak, ovakvim prijedlogom obročne otplate duga omogućio bi se Turističkoj zajednici neometan rad u narednim godinama, mogućnost daljnjih ulaganja u turističke objekte kojima se koristi te vraćanje sredstava Općini iz ”svježih” prihoda koji se temelje na očekivanju daljnjeg rasta broja noćenja.

Davor Žic / PodUčkun.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net