Brojnim zdravstvenim akcijama obilježava se Svjetski dan dijabetesa @ Opatija, Matulji, Lovran

Na Liburnijskom području održati će se niz zdravstvenih akcija koje uključuju mjerenje razine šećera u krvi, tlaka, stručna predavanja te savjetovanja uz podjelu edukativnih materijala.

Opatija, Matulji, Lovran – Svjetski dan dijabetesa (šećerne bolesti), desetu godinu za redom, obilježit će se i ove godine, 14. studenog,  sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije s ciljem osvješćivanja javnosti o javno zdravstvenom značaju ove  endokrinološke bolesti i mjerama prevencije.

— Zdravstvena akcija prigodom Svjetskog dana dijabetesa započinje u utorak, 13. studenog za stanovnike Općine Matulji, ispred Konzuma u vremenu od 8:30 do 10:30 sati. Građani Opatije mogu izmjeriti šećer u krvi i dobiti savjete stručnjaka iz institucija koje sudjeluju u obilježavanju Dana dijabetesa u vremenu od 8:30 do 10:30 u srijedu (14. studenog) ispred Opatijske tržnice. Istog dana s početkom u 17 sati u prostorima GDCK Opatija (Rakovčeva 15), održati će se stručna predavanja Doc.dr..sc. Sandre Pavičić Žeželj iz NZJZ PGŽ: „Prehrana oboljelih od dijabetesa“ i Mag.nutr.clin .Nade Jakotić iz  Thalassotherapie Opatija „Sindrom današnjice“, namijenjena oboljelima od dijabetesa i ostalim zainteresiranim građanima. Za stanovnike Općine Lovran zdravstvena akcija održava se također u srijedu, 14. studenog) ispred Konzuma u vremenu od 8,30 do 10,30 sati, a u Vijećnici Općine Lovran s početkom u 18 sati dr.Mario Sušanj, spec. epidemiologije iz NZJZ PGŽ prezentirati će na Tribini za građane  najnovije informacije o cijepljenju protiv gripe, koje se posebno  preporuča i oboljelima od dijabetesa  te je za njih besplatno, poručili su organizatori iz Gradskog Crvenog križa Opatija i Lions kluba Opatija.

Obilježavanju se pridružuje Dom zdravlja PGŽ, Ispostava Opatija – Patronažna zdravstvena zaštita; Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ; Thalassotherapia Opatija; tvrtka Salvus d.o.o. Opatija i jedinice lokalne samouprave s područja Liburnije.

— Besplatno mjerenje šećera u krvi svim zainteresiranim građanima omogućili su Lions klub Opatija i tvrtka Salvus d.o.o. Opatija doniranjem aparata i trakica za mjerenje šećera u krvi. Nakon mjerenja ŠUK-a svi i će na poklon dobiti mali zdravi obrok – jabuke koje doniraju tvrtke MIKULIĆ d.o.o. Matulji, VIP MARAVIĆ d.o.o. Matulji i T.O.D&L Male Mune, dodali su organizatori.

 

 

error: Content is protected !!