Buđenje proljeća kao poticaj za ekološku proizvodnju: 17. sajam Zeleni Kastav održava se u ponedjeljak

ARHIVA

Na 17. sajmu predstavit će se dvadeset i dva uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća.

Kastav – Sedamnaesto izdanje sajma ekološke, biodinamčke i organske hrane Zeleni Kastav održat će se u ponedjeljak, 12. ožujka, u vremenu od 16 do 19 sati u zoni Školske sportske dvorane Kastav.

– Siječanj i veljača su iza nas i zakoračili smo u ožujak, mjesec koji za sobom donosi dah proljeća, buđenja, radosti, nagovještaj novog života…. Lokalna akcijska grupa Terra liburna priključila se volonterima GSR-a i organizator je “Zelenog Kastva”, a Grad Kastav i Turistička zajednica grada Kastva su pokrovitelji. Svima veliko hvala, kazala je koordinatorica sajma Irena Kukurin Barić.

Na 17. sajmu predstavit će se dvadeset i dva uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. U ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, vode, vodne prerađevine i sokovi, mlijeko i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, sušeni vrganji, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, ulje i brašno konoplje, brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, slastica i torti, energetskih pločica bez glutena i dodanih šedera, te sjajna “nutella” od kozjeg mlijeka – „Meetela“.

– Razne vrste eko meda i izuzetan apikompleks, razne kombinacije soka aronije i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomodić jačanju imuniteta i pripremi za nove proljetne izazove. Nadoknada svježim agrumima de biti sokovi mandarina iz Metkovića. Za prirodnu čistodu naših domova i ovoga puta s nama su „zdrava“ sredstva za čišćenje i pranje naših domova. Ovoga puta s nama de biti i dva nova lokalna uzgajivača i proizvođača – OPG Ivo Mihovilčević i Socijalna zadruga Put iz Rijeke. Obitelj Mihovilčević živi na Trsatu, a dio godine borave na otoku Hvaru, gdje proizvode i svoja eterična ulja. Proizvode ručno rađene prirodne sapune, bez dodavanja životinjskih masti, a koriste bio eterična ulja. Za svoj proizvod posjeduju analizu Zavoda za javno zdravstvo PGZ, prema kojoj je proizvod sukladan Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti robe široke potrošnje. Socijalna zadruga Put je proizvodno-uslužna i socijalna zadruga koja nastoji resocijalizirati korisnike prihvatilišta za beskućnike “Ruže sv. Franje”, kojeg su osnovali članovi Franjevačkog svjetovnog reda – bratstva Trsat. Socijalna zadruga Put, osnovana na marginama današnjice, u sve većem raslojavanju društva i lošoj socijalnoj situaciji, jedna je od prvih u Hrvatskoj i jedina u našoj regiji, osnovana da pomaže potrebite. U sklopu šireg kompleksa Trsatskog svetišta beskućnici se bave uzgojem organskog voda i povrda koje prodaju svježe i prerađuju viškove. Osim prerađevina, od svježeg povrda trenutno imaju raštiku, kupus, tikve, rigu i radić, kazala je Kukurin Barić.

Uz sajam, održat će se i predavanje “Milo za drago – kružna ekonomija“, također u ponedjeljak, u 18,00 sati u Vijećnici grada Kastva. Predavanje je organizirano u sklopu sajma “Zeleni Kastav” i ciklusa predavanja “Hranom u bududnost” od strane Društva prijatelja waldorfske pedagogije, GSR-a i Grada Kastva.

– Nenad Maljković član je Udruge Hrvatska permakultura i koordinator Tranzicijskog središta za Hrvatsku, a na predavanju će govoriti o razmjeni bez upotrebe novca, uz pomoć društvenih mreža ili dobrosusjedskih odnosa. Dat će praktične upute o funkcioniranju projekta “Milo za drago” koji se razvio po uzoru na već postojede primjere iz svjetske prakse. Bit će objašnjeno što je uzajamno kreditiranje, što je trampa i u čemu je razlika, kako nastaje “simbi”- komplementarna valuta koju koristimo na društvenoj mreži za razmjenu bez upotrebe novca, te u čemu je razlika između službenih i komplementarnih valuta, kazala je Kukurin Barić.

Kao i svaki puta do sada, postor sajma i stolove proizvođača ukrašavat de radovi dječjih vrtića “Vladimir Nazor”,”Kockica” i “Poneštrica”, te osnovnih škola “Milan Brozović” iz Kastva i “Drago Gervais” iz Brešca.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!