Burna sjednica: Gradsko vijeće zatražilo neovisnu reviziju projekta Kulturno-turističkog centra @ Opatija

gradsko vijece rasprava ernie gigante deskovic 2017 (1)

– KTC je projekt SDP-a i koalicijskih partnera, i jasno je da ga mi smatramo izuzetno važnim za našu sredinu. Mi se ne brinemo oko toga je li KTC bitan, nego je li od njega gradonačelnik financirao svoje vile na Poljanama, kazao je uime kluba SDP-a, HNS-a i HSU-a Danko Žitinić.

Opatija – Neovisna revizija pregledat će svu dokumentaciju u projektu izgradnje Kulturno-turističkog centra (koji je nedavno dobio i ime, zvat će se Gervais) te donijeti svoj sud o postupku projektiranja, izgradnje i nadzora KTC-a. Zaključak je to jučerašnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj je većina vijećnika gradonačelniku Ivi Dujmiću naložila da pokrene postupak neovisne revizije u roku od 30 dana, a njegovu donošenju prethodila je duga i energična rasprava u kojoj se nije ”ustezalo udarce” niti s jedne strane.

Uvrštanje točke na dnevni red Vijeća bila je još jedna akcija Akcije mladih, koju je podržao i dobar dio ostalih vijećnika, što je ponukalo gradonačelnika Dujmića da ustvrdi kako su se SDP i HDZ, čiji su vijećnici podržali otvaranje ove teme, zajedničkim snagama ”urotili” protiv njega. Takva konstatacija dočekana je smijehom s obje strane vijećnice, da bi nakon sjednice predsjednik Gradskog vijeća i predsjednik opatijskog SDP-a Viktor Peršić ustvrdio kako Dujmića može biti sram što iznosi takve tvrdnje.

Govoreći kao uvodničar točke, Robert Kurelić iz Akcije mladih kazao je kako je uz projekt vezan niz nepravilnosti i nejasnoća, te kako vijećnici nisu dobili svu dokumentaciju koju su tražili. Uz troškove izgradnje koji su značajno premašili prvotno dogovorene iznose, Kurelić je istaknuo da su probijeni dvaput produžavani rokovi, ali i da izvješće samog konzultanta, Raula Degana, ističe brojne krupne propuste pri projektiranju.

– Nismo stručnjaci građevinske struke niti arhitekti, ali za naše laičke oči ovdje se nazire puno neprofesionalnosti, možda i aljkavosti u realizaciji projekta, kazao je Kurelić, poručivši da je stoga revizija rješenje koje će ukloniti sumnje ili ih potvrditi.

Opatijski gradonačelnik Dujmić kazao je kako je čitav projekt proveden stručno, profesionalno i zakonito, u transparentnom postupku. Naglasio je kako ovim projektom Opatija konačno dobiva svoj ”Lisinski”, odnosno objekt koji će obogatiti turističku ponudu i ”vratiti spektakle u grad”.

– KTC je projekt SDP-a i koalicijskih partnera, i jasno je da ga mi smatramo izuzetno važnim za našu sredinu. Mi se ne brinemo oko toga je li KTC bitan, nego je li od njega gradonačelnik financirao svoje vile na Poljanama, kazao je uime kluba SDP-a, HNS-a i HSU-a Danko Žitinić.

Nikica Pažin, vijećnik Liburnijske stranke, ocijenio je da je problematičan aspekt imenovanje Raula Degana kao konzultanta, jer se radi o direktoru gradske tvrtke Parkovi, koji je dodatno angažiran po ugovoru o djelu u ovom projektu.

– S obzirom da je zadnji ugovor s izvođačima bio potpisan do 28. veljače, kada je trebao biti završetak radova, znači li to da se sada radovi obavljaju bez ugovora, odnosno bez legalne osnove, upitao je vijećnik Akcije mladih Igor Puž pročelnika za komunalni sustav Miljenka Ujčića, koji mu je odgovorio da su rokovi poštovani, da su radovi završili i da je u tijeku ispitivanje funkcionalnosti opreme. Naglasio je kako očekuje da će tehnički pregled biti obavljen u roku, odnosno do 31. ožujka.

– Kako su radovi gotovi kad je tamo još dizalica i radni strojevi? Pa nema toga na završenim gradilištima, kazao je Puž, a Ujčić ponovio kako je stav Grada i izvođača da su radovi obavljeni u roku.

Nakon odluke Vijeća o pokretanju revizije, sada je na potezu gradonačelnik Dujmić čija se reakcija očekuje u narednim danima.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!