VIDEO: Burna sjednica Vijeća – povećane plaće općinarima @ Lovran

Arhiva Liburnija.net: Emil Gržin i Đurđica Tancabel @ Lovran

Kad se već nije složilo oko visine načelničke plaće, Vijeće je ipak pokazalo jedinstvenost prilikom rasprave o općinskim priznanjima i jednoglasno odlučilo Cvjetani Miletić dodijeliti nagradu za životno djelo. Video isječak sa sjednice pogledajte u nastavku teksta…

Lovran – Burno je bilo na nedavnoj sjednici lovranskog Općinskog vijeća – posljednja sjednica u ovom sazivu obilježena je sukobom između predsjednice Vijeća Đurđice Tancabel i brojnih posjetitelja, posebice predsjednika PGS-a Nenada Sinčića koji je želio čitavu sjednicu ovjekovječiti snimkom, što mu je nakon rasprave i dopušteno.

A čitava ”halabuka” vjerojatno se digla oko mjere povećanja plaće načelniku i njegovu zamjeniku, ali i djelatnicima općinske uprave. Prema prvom prijedlogu, dužnosničke plaće trebale su znatno narasti – s koeficijenta 4,75 na čak 7, ali je takav prijedlog odbio vijećnički Odbor za gospodarstvo.

Cvjetana Miletić

– Predloženo je povećanje koeficijenata za obračun plaće za načelnika u odnosu na postojeće od oko 40 posto za načelnika i od oko 50 posto za zamjenika i to do zakonom propisanog maksimuma za općine do 10.000 stanovnika. To bi značilo povećanje osnovne plaće bez dodataka za staž sa sadašnjih 13 tisuća na gotovo 20 tisuća kuna za načelnika te sa 10 na 15 tisuća kuna za zamjenika načelnika. Unatoč tome, u obrazloženju materijala koji su dostavljeni vijećnicima uz prijedlog odluke, a koje potpisuje općinski načelnik navodi se da se radi o povećanju od oko 1000 kuna, objasnio je svoju nedoumicu vijećnik Akcije mladih Bojan Simonič.

Načelnik Gržin u svom je odgovoru pokušao je reći da se radi o postupanju prema nalazu revizije, te da on po zakonu ima pravo na veća primanja, ali je ipak popustio pod pritiskom te je povukao prvotni prijedlog te u konačnici predložio povećanje plaće za ukupno 715 kuna za načelnika i zamjenika načelnika. Naglasio je i da se ne radi o povećanju za njega, budući da se donosi na kraju mandata, nego za njegovog nasljednika. No, Gržin je još uvijek u utrci za novi mandat na čelu Općine, a oporba je podsjetila da čak i ako ne osvoji izbore ima pravo sljedećih šest mjeseci primati punu načelničku plaću.

– Smatram da je sramotno da u doba krize, visoke nezaposlenosti, neisplate plaća i opće neimaštine jedan općinski načelnik predlaže povećanje plaće, i to od 40 posto. Obzirom da je Gržin svojevremeno bio Direktor uprave prihoda te se voli pohvaliti svojim dobrim poznavanjem financija, on se ne može opravdavati da je do prijedloga povećanja došlo greškom, već je točno znao što radi, a tek kada je naišao na veliko negodovanje i otpor, dolaskom do te točke dnevnog reda odlučio je ga je preinačiti u pet-postotno povećanje plaće. Znači od prijedloga nije odustao prije sjednice već dolaskom na tu točku. Ipak, drago mi je da nije uspio u svom naumu, jer bi se s tolikim povećanjem značajno opteretilo proračun, a o etičkoj strani odluke da i ne govorim. Po meni, obzirom na opće stanje u Općini Lovran i ovakva su primanja previsoka i trebalo ih je smanjiti, kazao je Simonič za Liburnija.net. Prijedlog povećanja od pet posto je usvojen na sjednici vijeća od strane vladajućih iz SDP-a i HSU-a te uz protivljenje oporbe.

Uz ovu točku, na sjednici je jedna od zanimljivijih stvari bilo idejno rješenje novog lovranskog Društvenog doma koje je prezentirano vijećnicima. Naime, stari je Društveni dom vraćen vlasnicima u procesu denacionalizacije, a u novom će se smjestiti petnaestak udruga, vatrogasno društvo, političke stranke i drugi akteri javnoga života u Lovranu. Prema riječima načelnika Gržina, investicija u Društveni dom planira se podmiriti prodajom imovine u visini od 30 milijuna kuna.

Kad se već nije složilo oko visine načelničke plaće, Vijeće je ipak pokazalo jedinstvenost prilikom rasprave o općinskim priznanjima i jednoglasno odlučilo Cvjetani Miletić dodijeliti nagradu za životno djelo. Godišnja nagrada pripala je Boćarskom klubu ”Lovran”.

Pokušaj zabrane snimanja Općinskog Vijeća

Podizanje plaće

Ivan Mellor / Liburnija.net

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net