Buzet uključen u projekt Alterenergy vrijedan 12,5 milijuna eura

buzet_projekt_alter_2013_istra_1

Riječ je o prvom strateškom projektu na programu IPA Adriatic, vrijednom 12,5 milijuna eura od čega će gotovo pola milijuna eura pripasti Istarskoj županiji kao jednoj od 18 partnera iz 8 zemalja.

Buzet- Istarska županija, gradovi Buzet i Novigrad potpisali su danas u Centru za EU u Balama Sporazum o suradnji na projektu “Alterenergy”. Projektom se želi promicati energetska održivost s naglaskom na male zajednice Jadrana, kroz održivo upravljanje energetskim resursima i proizvodnju električne energije. Naime, nakon provedenog javnog poziva za gradove i općine s manje od deset tisuća stanovnika, Istarska županija je odabrala upravo Buzet i Novigrad da na svom teritoriju provedu aktivnosti ispitivanja modela održivog upravljanja i korištenja energetskih resursa.

buzet_projekt_alter_2013_istra

Riječ je o prvom strateškom projektu na programu IPA Adriatic, vrijednom 12,5 milijuna eura od čega će gotovo pola milijuna eura pripasti Istarskoj županiji kao jednoj od 18 partnera iz 8 zemalja. Istarski župan Valter Flego ističe tri faze projekta.

– U prvoj fazi s Buzetom i Novigradom te njihovim građanima i poduzetnicima želimo konkretizirati projekt kako bi dobili konkretne benefite vezane za korištenje energije. Drugi korak je smanjenje potrošnje energije koja donosi direktnu uštedu gradskim i županijskom proračunu, odnosno poduzetnicima i kućanstvima. Treći korak je edukacija, kazao je župan Flego.

Buzetski gradonačelnik podsjetio je na dosada realizirane projekte. Već je postignuta dvadesetpostotna ušteda električne energije na javnoj rasvjeti.

– Grad Buzet već dvije godine primjenjuje plan energetske učinkovitosti. Planom smo propisali određene smjernice, koje planiramo realizirati do 2020. godine, a koje se odnose na ugradnju uređaja na obnovljive izvore energije. Projekt Alterenergy jako lijepo će nam doći da nastavimo tu tradiciju, rekao je gradonačelnik Žulić.

Podsjetimo kako je Grad Buzet na proljeće raspisao natječaj za sufinanciranje uređaja obnovljivih izvora energije po kućanstvima. Planiran završetak projekta Alterenergy je u kolovozu 2015. godine.

Ivan Mellor / Poduckun.net
Foto: Buzet.hr

error: Content is protected !!