ČA-čitalnica – Natjecanje u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavskom narječju ove subote @ Kastav

Arhiva

Arhiva

Riječ je o autorskom projektu tri kastavske učiteljice: Dragice Stanić, Karmen Šimetić i Dubravke Uroda.

Kastav – Ove godine obilježava se 150. obljetnica osnutka Čitalnice u Kastvu, prve hrvatske čitaonice u tadašnjoj Pokrajini Istri s Kvarnerskim otocima.

U sklopu programa proslave, u subotu 24. rujna održat će se Natjecanje u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavskom narječju ČA–čitalnica. Natjecanje će se održati u prostoru novog dječjeg vrtića Kastafske sardelice (Šporova jama 1a, iznad Spara).
Prijavljeno je ukupno 86 natjecatelja koji su podijeljeni u 3 kategorije. Jutarnji program započinje u 9 sati (učenici od 1. do 8. razreda), a popodnevni u 17 sati (odrasli).

Riječ je o autorskom projektu tri kastavske učiteljice: Dragice Stanić, Karmen Šimetić i Dubravke Uroda. Želeći nastaviti tradiciju kastavskog začetništva, po prvi se puta pokreće natjecanje u interpretativnom čitanju čakavske besedi s nadom da će se, osim uspješnog provođenja ovog jedinstvenog natjecanja, potaknuti i druge na očuvanje njihovih izvornih govora na narječjima i dijalektima diljem Hrvatske.

Osnutak kastavske Čitalnice 1866. dio je šireg preporodnog pokreta hrvatskoga naroda započetoga sredinom 30-ih godina XIX. st. u Banskoj Hrvatskoj. Unutar toga širega preporodnog pokreta izrastao je i čitaonički pokret s ciljem buđenja i snaženja svijesti o sebi kao narodu, pa tako i prosvjećivanja, opismenjavanja i stvaranja uspješnih doticaja s drugim narodima preko brojnih novinskih edicija koje su čitaonice primale. U njima je bilo okupljeno mnoštvo lokalnih uglednika (učitelja, svećenika, pravnika, liječnika i sl.) koji su nizom akcija poticali preporodna djelovanja.

Tako je i kastavska Čitalnica, kao prva takva udruga u Pokrajini Istri s Kvarnerskim otocima, dala svoj upečatljiv obol u daljnjim preporodnim poduhvatima, primjerice, u organizaciji prvoga masovnog skupa na ovim prostorima – «Tabora» 1871. i osnutka «Bratovšćine hrvatskih ljudi u Istri» 1874. g. s ciljem stipendiranja nadarenih učenika. Također, imala je udio u presudno značajnoj nakladničkoj djelatnosti za ove prostore, pa je upravo iz Kastva, uz podršku biskupa Jurja Dobrile, inicirano pokretanje prve edicije na hrvatskome jeziku u Pokrajini Istri s Kvarnerskim otocima – Kalendara «Istran», koncem 60-ih godina XIX. stoljeća. Kastavski su čitaoničari participirali i kod izdavanja hrvatskih novina «Naša sloga» 1870. godine. Upravo zahvaljujući Čitalnici, širi je kastavski prostor iznjedrio pripadnike druge generacije hrvatskih preporoditelja: znamenitoga Vjekoslava Spinčića, te Matka Mandića i Matka Laginju.

Program proslave održava se pod pokroviteljstvom Gradskog vijeća Grada Kastva, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Primorsko-goranske županije, Istarske županije i Ministarstva kulture.

Nikola Cvjetović / PodUčkun.net

error: Content is protected !!