Čakavska pjesnikinja Marija Trinajstić dobitnica nagrade Grada Opatije za životno djelo

Čakavska pjesnikinja Marija Trinajstić dobitnica nagrade Grada Opatije za životno djelo

Marija Trinajstić (u sredini) na nedavnoj promociji pjesničke zbire Cimbuja / Arhiva Pod Učkun

Godišnje nagrade dobilo je dvoje članova redakcije portala PodUčkun.net – novinarka Kristina Tubić u području društvenog života te izvršni urednik Nikola Cvjetović u području kulture. Godišnje nagrade zaslužile su i učiteljice Područne škole Veprinac Sanja Albanaže, Tatjana Bonazza-Čekada i Ljiljana Božićević za područje društvenog života te Caffe bar Tik-Tak za područje gospodarstva.

Opatija – Marija Trinajstić, poznata čakavska poetesa, ovogodišnja je dobitnica nagrade za životno djelo Grada Opatije, odlučili su članovi Gradskog vijeća na svojoj današnjoj sjednici. Iako su svi vijećnici bili suglasni oko činjenice da pjesnikinja istančanog stiha zaslužuje ovu nagradu, rasprava je potrajala duže od sat vremena, a raspravljalo se o – proceduri.

Marija Trinajstić

Naime, kako su pristigla tri prijedloga za nagradu za životno djelo, Ocjenjivački sud nije se mogao dogovoriti oko jednog kandidata koji bi dobio većinu glasova, stoga prema Gradskom vijeću nisu uputili prijedlog po ovoj točki. Mariju Trinajstić amandmanom je kao kandidata za nagradu predložila vijećnica Aleksandra Tramontana.

– Prvi puta se na sjednici ocjenjivačkog suda dogodio festival demokracije. S obzirom da se nije odabrao niti jedan kandidat nagrade za životno djelo, mislim da je uzrok tome zastarjelost pravilnika za odabir. Glasovanje se odigralo po pravilima i korektno, no ishod je takav da prema Gradskom vijeću nemamo prijedlog kandidata za životno djelo jer nije dobio dovoljan broj glasova, objasnila je predsjednica Ocjenjivačkog suda Ana Puž Kukuljan, a članica Ocjenjivačkog suda i vijećnica Neva Slani istaknula je kako je većina članova Ocjenjivačkog suda poželjela autonomiju u odnosu na Gradsko vijeće te kako su smatraju da je vrijeme za revidiranje odluke o dodjeli gradskih priznanja.

– Nekoliko stvari u Gradskom vijeću su mi izrazito mrske. Nagrada za životno djelo trebalo bi biti priznanje ljudima i koji su nominirani i koji su nagrađeni. Ne sjećam se da je ijedna godina prošla bez da se dogodio neki skandal, da se bar u dijelu izbora spominje politička konotacija ili navlačenje za nekoga. Ovdje se radi o ljudima i to je onda izrazito ružno. Volio bih da se ovakve stvari donose konsenzualno. Upitan je smisao Ocjenjivačkog suda ako ćemo mi zanemariti ono što su oni odradili, rekao je nezavisni vijećnik Neven Varljen, koji je predložio da se na glasovanje stave svi prijedozi koji su pristigli na Ocjenjivački sud i da glasovanje bude tajno.

Međutim, pročelnica Helena Masarić kazala je da takav prijedlog nije u skladu s propisima o radu Gradskog vijeća, pa ga je otklonio i predsjednik Vijeća Fernando Kirigin.

– Ocjenjivački sud je radno tijelo Gradskog vijeća, a Gradsko vijeće je ono koje donosi odluku, svi mi vijećnici zajedno. Ne bih htio da se pokrene rasprava o životopisima pojedinih kandidata jer sve su to ljudi koji su zadužili Opatiju svojim radom i njihove zasluge su neprijeporne, rekao je Kirigin, a nakon stanke usuglašeno je kako se glasa o jedinom prijedlogu i kao laureatkinja je odabrana Marija Trinajstić.

Godišnje nagrade dobilo je dvoje članova redakcije portala PodUčkun.net – novinarka Kristina Tubić u području društvenog života te izvršni urednik Nikola Cvjetović u području kulture. Godišnje nagrade zaslužile su i učiteljice Područne škole Veprinac Sanja Albanaže, Tatjana Bonazza-Čekada i Ljiljana Božičević za područje društvenog života te Caffe bar Tik-Tak za područje gospodarstva. Počasnom građankom Grada Opatije imenovana je gospođa Liu Pilato Liying (Lily).

error: Content is protected !!