Čakavska početnica za novi milenij: Predstavljena zvučna Čakavčica Dragice Stanić @ Kastav

...ilustracija...

…ilustracija…

Dragica Stanić, zahvalivši se svima koji su dali svoj doprinos nastanku knjige, kazala je da se na ovom projektu radilo punih deset mjeseci, a ”ČA-čitači svojim snimkama stvorili su dokument govora u Kastvu u današnjem vremenu”.

Kastav – Čakavska početnica za novi milenij, odnosno zvučna verzija ”Čakavčice”, čitanje i elektroničkog udžbenika autorice Dragice Stanić, predstavljena je nedavno u Kastvu povodom proslave 150. godišnjice osnutka kastavske Čitalnice, prve hrvatske čitaonice u Istri.

Godinu i pol dana ranije, otprilike, predstavljena je tiskana verzija ove knjige, koju je autorica godinama stvarala u suradnji sa svojim učenicima, a ova interaktivna inačica svakako će biti značajan korak pri približavanju domaćeg jezičnog naslijeđa mlađim generacijama. Dodatni ”plus” u tom naumu predstavlja i činjenica da je knjiga dostupna i na vlastitim internetskim stranicama.

Dragica Stanić, zahvalivši se svima koji su dali svoj doprinos nastanku knjige, kazala je da se na ovom projektu radilo punih deset mjeseci, a ”ČA-čitači svojim snimkama stvorili su dokument govora u Kastvu u današnjem vremenu”. Nije kastavski govorni idiom jedini zastupljen u ovoj čitanki, već je u njoj prisutno više tekstova na klanjskom, matuljskom, bakarskom, istarskom, pa čak i kvarskom čakavskom govoru.

Prezentaciju knjige kojoj se odazvao i dio učenika koji su čitali tekstove za zvučnu Čakavčicu pratila je i izložba ”150 godina osnutka kastavske Čitalnice”, autora Marka Badurine, otvorena u Muzejskoj zbirci Kastavštine koja daje kvalitetan povijesni pregled zbivanja nakon osnutka prve hrvatske čitaonice. I u gradskoj vijećnici, tijekom prezentacije knjige, bila je postavljena izložba odabranih početnica i čitanki od 1911. do 1984., iz fundusa Muzejske zbirke Kastavštine, koju je predstavila kustosica Tamara Mataija. O tome zašto su višejezičnost i zavičajni govori važni i zašto ih treba promicati, predavanje su održale doc. dr. Tihana Kraš i doktorandica glotodidaktike Ana Bratulić s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Davor Žic / PodUčkun.net