Čansonfest – Kastav 2019.: Ulaznice za 15. Festival čakavske šansone u pretprodaji

Središnje događanje, Večer novih skladbi ovogodišnjeg 15. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2019. i ove će se godine održati kao program zatvaranja 28. Kastafskega kulturnega leta i to u petak, 30. kolovoza s početkom u 20:30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena ona održati u Sportskoj dvorani u Kastvu.

Kastav – Udruga Kanat u suradnji s Udrugom Kastafsko kulturno leto već petnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji je usmjeren k očuvanju i unapređenju čakavštine. Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala usmjerenog k očuvanju čakavske besede izražene kroz glazbu.

ČAnsonfest i ove godine nastavlja s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine. Tako će 15. ČAnsonfest, osim glavne festivalske Večeri novih skladbi, koja je na rasporedu u petak, 30. kolovoza, ponuditi sljedeće programe tijekom prva dva dana njegovog održavanja: srijeda, 28. kolovoza u 20 sati u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice otvaranje likovne izložbe Crno-bijelo, u boji galerije Brešan nakon čega će, s početkom u 21 sat, u prostoru ispred Vikotove bačvarije biti izvedena predstava KAJABARE’ – zaglazbancije & politikancije bjelovarskog šansonijera i umjetnika Mladena Medaka Gage, te u četvrtak, 29. kolovoza u 19:30 sati Pogovor (Okrugli stol) na temu Poezija i šansona i u 21 sat, ispred Vikotove bačvarije, ili u slučaju lošeg vremena u župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice u Kastvu, akustična Glazbeno – poetska večer Na kastafskeh šternah pod nazivom Čakavština, domaća beseda i klapski kanat u kojoj će sudjelovati klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, klapa Nevera iz Rijeke, ženska i muška klapa Kastav te recitatori Rajka Jurdana Šepić i Sven Sušanj. Ulaz na sva navedena događanja tijekom prva dva dana ČAnsonfesta je slobodan.

Središnje događanje, Večer novih skladbi ovogodišnjeg 15. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2019. i ove će se godine održati kao program zatvaranja 28. Kastafskega kulturnega leta i to u petak, 30. kolovoza s početkom u 20:30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena ona održati u Sportskoj dvorani u Kastvu.

ČAnsonfest i ove godine nastavlja s produkcijsko – natjecateljskom koncepcijom, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 15. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, dok će se i ove godine uručiti prestižno festivalsko priznaje uvedeno prošle godine, koje međutim neće biti novčano, a to je Nagrada za najboljeg kantautora. Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 14. ČAnsonfesta – Kastav 2018., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar, a uvedena je također na prošlogodišnjem Festivalu. Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.

 Na ovogodišnjem ČAnsonfestu bit će izvedeno 16 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:

 1. BATUDA – Vivien Galletta

glazba Tamara Obrovac, stihovi Roberta Razzi

 1. BONACA – Karin Kuljanić

glazba Astrid Kuljanić, stihovi Elso Kuljanić

 1. BURA – Katja Budimčić

glazba Dino Ivelja, stihovi Branka Kržik Longin

 1. KAD BIN BIJA JA – Lado Bartoniček

glazba i stihovi Lado Bartoniček

 1. KI ĆE MI ČA – Mladen Medak Gaga

glazba i stihovi Mladen Medak Gaga

 1. LEJA LE LEJ – Martina Majerle

glazba Smiljan Kirinčić, stihovi Vjekoslava Jurdana

 1. LIPA LIPA MOJA – Francesco Squarcia

glazba Francesco Squarcia, stihovi Ljubica Bestulić – Stanković

 1. MOJ NONIĆ JOVANIN – Damir Vrbljanac

glazba i stihovi Damir Vrbljanac

 1. MOJA KUMPANIJA – Hrvoje Hegedušić

glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Šemeš

 1. MOLITVA – Gianluca Draguzet

glazba Aleksandar Valenčić, stihovi Alfred Šaina

 1. O DJEVOJKO CRVENE KOSE – sastav Kožne jakne

glazba Igor Lesica, stihovi Toni Lesica i Igor Lesica

 1. PUPIĆ NA ŠPAŽIĆ – Neven Barac

glazba Neven Barac, stihovi Branko Kukurin

 1. SE ČA ČOVEK ZNA – Zemir Delić

glazba i stihovi Zemir Delić

 1. SEJNO MI NI – Silvana i Duško Jeličić

glazba i stihovi Duško Jeličić

 1. ŠKOCILA JE MACKA NA ŠTOL – Daniel Načinović

glazba i stihovi Daniel Načinović

 1. ŠKOVACERA – sastav Batarele

glazba i stihovi Ivo Maržić

 

 

error: Content is protected !!