Čarobnjak na saksofonu – Mateo Granić

mateo_granicOpatija – Nakon ovogodišnjeg premijernog nastupa za Valentinovo u vili Angiolini, Mateo Granić ponovno se vraća na opatijsku pozornicu. ”Čarobnjak na saksofonu“ kako ga naziva strani tisak nastupiti će 19. prosinca, s početkom u 19:30 sati, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.
Publika u Kristalnoj dvorani uživati će u vrhunskom programu, koju će Mateo izvesti uz pomoć međunarodnog Classical Crossover Ansambla. Svojom glazbom, plemenitim zvukom zlatnog saksofona izrađenog po narudžbi, oduševljava publiku diljem Europe, dok nagrade, iako ne i najbitnije u glazbenom svijetu, svjedoče o njegovoj vrsnosti i statusu ”Čarobnjaka na saksofonu”.
”Čarobnjak na saksofonu Mateo Granić rođeni je glazbenik. Trenutno pripada u vodeće klasične saxofoniste današnjice“. (Slobodna Dalmacija 2008).
”..zvijezda na našem nebu“ Vjesnik

Organizator koncerta je Festival Opatija, za sve informacije o ulaznicama nazovite 051/271377, a biografiju možete pročitati u nastavku teksta.
Glazbenu naobrazbu započinje sa 9 godina u šibenskoj narodnoj glazbi. Nakon završetka opće gimnazije u Šibeniku, upisuje Glazbenu Akademiju ”Ino Mirković”, gdje studira klasični saksofon u klasi prof. Emila Seina te glazbenu teoriju i kompoziciju u klasi prof. Sanje Drakulić.
Nakon godinu dana studija odlazi u Graz (Austrija) gdje u klasi prof. Petera Strauba upisuje studij klasičnog saksofona na Visokoj školi za glazbenu i scensku umjetnost, Graz. Drugu godinu studija klasičnog saksofona nastavlja na Sveučilištu za glazbenu i primjenjenu umjetnost u Beču, u klasi prof. Ota Vrhovnika. Tamo upisuje i studij glazbene pedagogije. 2001 godine s pohvalom je diplomirao klasični saksofon, a 2002, te glazbenu pedagogiju.
U Beču nastavlja i magisterijski studij oba smjera, te 2004 (ponovno summa cum laude) završava studij klasičnog saksofona, a 2005 i glazbene pedagogije, čime stiče titulu dvostrukog magistra umjetnosti
.
2006. godine odlazi u Njemačku gdje kao magistrant sa odličnim ocjenama i pohvalom uspijeva upisati najviši stupanj muzičkog instrumentalnog obrazovanja, ”Konzertexamen” specijalizaciju – na Umjetničkom Sveučilištu u Berlinu u klasi prof. Detlefa Bensmanna.
Pohađao je majstorske tečajeve kod najznamenitijih saksofonista današnjice: J.M. Londeixa, E. Rousseaua, A.Borncampa, M Weissa, J. Bergonzya…
Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a svira na posebno dorađenom saxofonu, oplemenjenog sa 24-karatnim zlatom.
Aktivni je član Leonard Bernstein Udruge iz Beča te je utemeljitelj glazbene udruge ””””Collegium Musicum Croaticum”””” gdje djeluje kao Predsjednik.
Nikola Cvjetović

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net