Četvoro Lipljana na vrhu Triglava u spomen na diverzantsku akciju

triglav_lipa_delegacija_slovenija_2016_01

Četvoro Lipljana, članova delegacija UABA Liburnije, priključilo se na poziv Brune Olenik – predsjednice KO Združenja borcev za vrednote NOB Postojna, većoj grupi Primoraca koja je prisustvovala završnoj priredbi.

Lipa / Triglav – Godine 1944., u doba brojnih njemačkih ofenziva na području bivše Jugoslavije, tri grupice slovenskih boraca popele su se na Triglav (2864 m), simbol slovenstva, i na vrhu izvjesile slovensku zastavu te odstranile granične oznake Njemačke i Italije.

U spomen na taj hrabri čin i ove je godine, već 31. put za redom, organiziran pohod na vrh Triglava od strane sljedećih udruženja: Združenje borcev za vrednote NOB Radovljica, odbor veteranskih organizacij – Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev SEVER i Zveze Slovenskih častnikov. Brojni gosti dočekali su polaznike uspona na Triglav na biatlonskom stadionu na Rudnom polju na Pokljuki, gdje se zatim održala svečanost s kulturnim programom.

Četvoro Lipljana, članova delegacija UABA Liburnija, priključilo se na poziv gđe. Brune Olenik – predsjednice KO Združenja borcev za vrednote NOB Postojna, većoj grupi Primoraca koja je prisustvovala završnoj priredbi.

U programu su sudjelovali pjevački zbor, limena glazba, mladi recitatori i harmonikaš. Borbene pjesme, kao i Avsenikova Golica, odjekivale su prostorom okruženom visokim vitkim smrekama. Mlađi naraštaji recitirali su stihove partizanskih pjesnika, ali i noviju poeziju koja optimistički govori o njihovoj budućnosti.

Simbolički je bila odabrana i počasna govornica Luigia Negro, Slovenka iz Rezije (Italije), kulturna radnica i poznata borkinja za prava slovenske manjine u Italiji.

Nakon priredbe druženje se nastavilo uz zvukove harmonike gđe. Mirice Renko i zajedničku pjesmu. Na povratku poklonili smo se palim partizanima Prešernove brigade u Goreljeku. Našim novima prijateljima poklonili smo prospekt Memorijalnog centra Lipa pamti i pozvali ih da ga posjete.

Marija Gaberšnik / PodUčkun.net

error: Content is protected !!