Cijenjena od roditelja i struke: Doktorica Estela Vlašić dobitnica nagrade za životno djelo @ Opatija

Arhiva

Arhiva

Godišnje nagrade zaslužili su Mauricio Počekaj i SK Elektro za područje gospodarstva, doc. dr. sc. Vjekoslava Jurdana za područje kulture te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata PGŽ – Ogranak Opatija i Marija Brajković za društvene djelatnosti.

Opatija – Doktorica Estela Vlašić, dugogodišnja pedijatrica u opatijskom Domu zdravlja dobitnica je nagrade za životno djelo. Odlučili su tako opatijski gradski vijećnici na jučerašnjoj sjednici, na kojoj su dodijeljena i ostala gradska priznanja.

Godišnje nagrade zaslužili su Mauricio Počekaj i SK Elektro za područje gospodarstva, doc. dr. sc. Vjekoslava Jurdana za područje kulture te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata PGŽ – Ogranak Opatija i Marija Brajković za društvene djelatnosti.

Maurizio Počekaj

Maurizio Počekaj

Doktorica Vlašić cijenjena je od strane roditelja, ali i struke, a na zdravstvenoj zaštiti djece predano radi još od 1980. godine, prvo u Lovranu i Matuljima, a od 1994. godine i u Opatiji. Značajno je utjecala, ne samo na našem području, već u čitavoj Hrvatskoj, na svijest o važnosti prevencije bolesti, a na njen prijedlog cijepljenje dojenčadi protiv hepatitisa B uvršteno je u Nacionalni program obaveznih cijepljenja. U suradnji s Gradom Opatijom uvela je i niz programa cijepljenja protiv zaraznih bolesti kod male djece.

– Dr. Estela Vlašić zaslužna je za izniman doprinos u području zdravstva, unapređenje zdravlja djece te uvođenja i provedbe preventivnih programa zdravstvene zaštite djece. Više od 40 godina dr. Vlašić brine o zdravlju djece, a 36 godina liječi najmlađe Opatijce. Njezin dugogodišnji kontinuirani rad s najmlađim pacijentima, kao i osmišljavanje izvedba i realizacija preventivnih programa prepoznat je i od struke i od društvene zajednice te su joj mnogi stručni radovi i projekti pohvaljeni na kongresima u zemlji i inozemstvu, a Grad Opatija dodijelio joj je 2006. godine nagradu iz područja zdravstva. Cijepljenje male djece protiv hepatitisa B, dodatni preventivni pregledi djece, program aktivne imunizacije rizične djece od vodenih kozica, program zaštite od pneumokokne bolesti te program zaštite od rotavirusne bolesti tek su neki od programa koji su Opatiju stavili u vodeće gradove u državi po implementaciji mjera koje predlažu najugledniji pedijatri i infektolozi. Dr. Vlašić nastavlja odličnu suradnja s Gradom Opatija i Primorsko-goranskom županijom, pa se na njenu inicijativu 2003. godine za djecu predškolske dobi uvode dodatni preventivni pregledi (pregled sluha i govora, prevencija debljine), stoji u obrazloženju nagrade koja je dodijeljena na prijedlog Društva Naša djeca Opatija, uz podršku dječjeg vrtića, osnovne škole, Crvenog križa, glazbeno-talijanske igraonice Girotondo i školske ambulante Opatija.

Vjekoslava Jurdana

Vjekoslava Jurdana

Počekaj, vlasnik lanca trgovina MAC sport, nagrađen je ne samo za svoj poduzetnički angažman, već i za aktivan rad u cehovskim organizacijama i poticanje razvoja struke, a SK Elektro nagrađen je za obogaćivanje trgovačke ponude u gradu. Naime – tvrtka je otvorena pred gotovo 11 godina, a ideju za otvaranjem tvrtke supružnici Stjepan i Mirjana Kućel dobili su nakon zatvaranja trgovine Elektromaterijal te tako postali i ostali jedina trgovina elektro robe u Opatiji koja od tada uspješno radi.

Dr. Vjekoslava Jurdana, poznata po svom radu na istraživanju čakavske pjesničke i jezične baštine, prošle je godine izdala knjigu ”Igri”, a Marija Brajković ”kao pojedinac zasigurno je ostavila jedan duboki trag na polju volontiranja i koje u određenoj oblasti društvenog života i rada predstavlja jedan izuzetan i osobito vrijedan doprinos razvoju Grada Opatije”, dok je za svoj kvalitetan rad nagrađena i UDVDR Opatija.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!