Cijepljenje protiv sezonske gripe

Cjepivo protiv sezonske gripe besplatno je za osobe iznad 65 godina, dok ostali moraju platiti cijenu od 55 kuna

Cjepivo protiv sezonske gripe besplatno je za osobe iznad 65 godina, dok ostali moraju platiti cijenu od 55 kuna

Opatija – Iako jedini virus gripe koji trenutačno hara Hrvatskom nosi ”kodno ime” H1N1, neka vas ne zbunjuje, radi se o popularnoj ”svinjskoj gripi”, od ovog se tjedna na Liburniji možete cijepiti protiv virusa sezonske gripe. Njegova prisutnost još uvijek nije potvrđena, a predviđa se da bi se trebao pojaviti krajem mjeseca, otprilike u isto vrijeme kada i cjepivo za “svinjsku gripu”.
Dakle, različita cjepiva protiv različitih vrsti gripe u različito vrijeme, s time da bi se na cijepljenje protiv sezonskog virusa prvenstveno trebali odazvati osobe starije od 60 godina – kao najugroženiji, dok se virus H1N1 najopasniji pokazao za dobnu skupinu između 25 i 60 godina. To, naravno, ne znaci da su ostale skupine ”sigurne”, jer u Hrvatskoj su – zbog virusa ”svinjske gripe” ili komplikacija povezanih s njime – umrle dvije osobe u dobi od 61, odnosno 3 godine.
Cjepivo protiv sezonske gripe besplatno je za osobe iznad 65 godina, dok ostali moraju platiti cijenu od 55 kuna. Prva skupina može se cijepiti i kod svog lijecnika, a svi drugi mogu to učiniti samo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo – ispostava Opatija.
Martin Kralj

error: Content is protected !!