Ciklus besplatnih predavanja Sveučilišta za 3. dob ovog tjedna donosi dvije zanimljive teme @ Rijeka

U srijedu, 4. travnja održat će se predavanje pod nazivom ‘Cijepljenje u trećoj životnoj dobi’, dok je za četvrtak zakazano predavanje na temu ‘Načelo ravnopravnosti spolova u RH’ s posebnim naglaskom na tzv. Istanbulsku konvenciju. Oba predavanja održat će se na Filozofskom fakultetu u Rijeci (2. kat; prostorija 207) s početkom u 17 sati.

Rijeka – U posljednjem tjednu ciklusa besplatnih predavanja Sveučilišta za 3. dob najavljen su dvije zanimljive teme.

U srijedu, 4. travnja održat će se predavanje pod nazivom Cijepljenje u trećoj životnoj dobi, predavanje će održati voditeljica Odsjeka za cijepljenje; specijalist epidemiolog Dorotea Gastović- Bebić; dr. med.

– Cijepljenje specifičnim cjepivima najbolja je moguća dosad poznata preventivna mjera protiv obolijevanja od određenih zaraznih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) ulaže velike napore i sredstva kako bi raznim programima omogućila procjepljivanje što većeg broja ljudi i tako spasila što više života. Uzročnici zaraznih bolesti prisutni su svuda oko nas i vrebaju ne imune osobe. Zarazne bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem su još uvijek veliki globalni problem koji ne želimo da se ponovno dogodi i nama, stoji u opisu predavanja.

Dan kasnije, u četvrtak, 5. travnja na rasporedu je predavanje pod nazivom ‘Načelo ravnopravnosti spolova u RH’ s posebnim naglaskom na tzv. Istanbulsku konvenciju koje će održati prof. dr. sc. Sanja Barić; predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

– Ustav RH sadrži izričito nabrojanih 11 temeljnih vrednota ustavnog poretka. Jedna od njih jest i načelo ravnopravnosti spolova. Predavanje će pojasniti smisao i učinak ustavnih vrednota te prikazati pravnu konkretizaciju načela ravnopravnosti spolova u RH. Posebno će se analizirati tzv. Istanbulska konvencija; njen sadržaj; doseg i utjecaj na nacionalno zakonodavstvo. Polaznicima će se pružiti prilika da razjasne svoje dvojbe i dobiju odgovore na aktualna pitanja vezana uz ovu tematiku. Oba predavanja održat će se na Filozofskom fakultetu u Rijeci (2. kat; prostorija 207) s početkom u 17 sati. Ciklus kratkih besplatnih predavanja u sklopu projekta Sveučilište za 3. dob, organizira Sveučilište u Rijeci; u suradnji s Gradom Rijekom i Gradom Opatijom, poručili su organizatori.

N. C. / PodUčkun.net