Ciklus predavanja o zapošljavanju nastavlja se sutra gostovanjem poslodavaca @ Rijeka

Vedran Kružić i Petar Ležaja

Vedran Kružić i Petar Ležaja

Kako se snaći na tržištu rada? Do 2025. godine prema predviđanjima trebalo bi nestati 47 posto poslova koji danas postoje, ali će se na tržištu rada pojaviti 35 posto poslova koji danas ne postoje.

Rijeka – Ciklus predavanja posvećen zapošljavanju u Hrvatskoj i Europskoj uniji na Filozofskom fakultetu nastavlja se sutra, 8. lipnja u 17 sati. Nakon prošlotjednog otvaranja teme o mogućnostima zaposlenja u našoj zemlji, ali i cijelom prostoru EU, kao i mogućnosti sudjelovanja na otvorenom tržištu usluga na način da hrvatski građani surađuju s tvrtkama s čitavog prostora zajednice 28 europskih država, na drugom susretu tema će biti kako se predstaviti poslodavcu i što se od kandidata očekuje u prijavi i razgovorima za posao.

Na radionici koja se održava u predavaoni 105 u zgradi Filzofskog fakulteta na Kampusu na Trsatu, gostovat će član Uprave tvrtke MGK Pack Nikica Pažin te direktor marketinga tvrtke Auro Domus Davor Žic. Obje ove tvrtke posljednjih su godina nagrađivane strukovnim nagradama, kao i priznanjima za poslovne rezultate, a obje su trenutačno u potrazi za novom radnom snagom na različitim pozicijama. U komunikaciji sa sudionicima, razgovarat će se o najboljem načinu za predstavljanje poslodavcu, ali i napredovanju unutar tvrtke kroz zalaganje na radu odnosno vertikalnoj mobilnosti, o onome što danas poslodavci očekuju od radnika, kao i što radnici očekuju od poslodavaca, te kakve su se promjene na tržištu rada dogodile u proteklih sedam godina, od početka gospodarske krize u Hrvatskoj.

Gosti prošlotjedne tribine, pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić te administrator EU projekta i pravnik specijaliziran za europske integracije Petar Ležaja, uz objašnjavanje administrativnih i formalnih uvjeta za uključivanje u tržište rada Hrvatske i EU, dotaknuli su se i teme poslova budućnosti, odnosno promjena koje bi tržište rada mogle zahvatiti u narednom desetljeću zbog globalnih procesa i tehnološkog razvoja. Primjerice, do 2025. godine prema predviđanjima trebalo bi nestati 47 posto poslova koji danas postoje, ali će se na tržištu rada pojaviti 35 posto poslova koji danas ne postoje. Među ugrožena zanimanja spadaju transport, logistika, administrativni poslovi te manualni poslovi u proizvodnji, dok su tražena zanimanja uglavnom u „kreativnim“ djelatnostima i poslovima temeljenima na inovacijama.

Posljednje događanje u ovoj „trilogiji“ posvećenoj zapošljavanju održat će se u srijedu, 10. lipnja, u isto vrijeme i na istome mjestu, a tada će biti riječi o studentskim poslovima te stjecanju praktičnog iskustva putem studentske razmjene.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!