Ciklus trilera Alfreda Hitchcocka

Arhiva: Art kino

Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavat će se svaku večer u 21 sat i 30 minuta u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina. Ulaznice se mogu rezervirati telefonom (051/323 261) od 16 do 20 sati ili putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili kupiti na stranicama www.art-kino.org i www.ulaznice.hr.

Rijeka – Svake srijede u srpnju na programu Art-kina bit će neki od najprominentnijih trilera kultnog majstora stvaranja filmske napetosti, Alfreda Hitchcocka. Ciklus počinje 4. srpnja klasičnom studijom voajerizma, filmom Prozor u dvorište. Slijedi psihološka drama Vrtoglavica koja će gledatelje zaintrigirati 11. srpnja. Napeti psihološki horor Psiho na rasporedu je 18. srpnja. Srijede s Hitchcockom završavaju 25. srpnja s pomalo zastrašujućom pričom o bizarnim napadima iz zraka u filmu Ptice. Svi filmovi prikazuju se u Ljetnom Art-kinu u 21 sat i 30 minuta.

Vrući srpanjski dani idealni su za trilere poznatog majstora suspensa Alfreda Hitchcocka. Klasična studija voajerizma Prozor u dvorište prati fotografa i novinara L.B. Jeffriesa (James Steward), zbog slomljene noge zatočenog u svom stanu s pogledom na dvorište. Kako bi prikratio vrijeme između posjeta glamurozne djevojke Lise (u čijoj ulozi je zasjala Grace Kelly) i njegovateljice Stelle (Thelma Ritter) Jeffries se zabavlja promatrajući susjede dalekozorom. Iz dosade smišlja scenarij u kojem je jedan od susjeda ubio suprugu i riješio se tijela. U neočekivanom obratu događaja njegov scenarij mogao bi se ostvariti. Problem nastaje kada Jeffries u to mora uvjeriti svoju djevojku, njegovateljicu i policiju. Kao u većini Hitchcockovih filmova, protagonist je naizgled običan čovjek koji upada u nevolju zbog svojih tajnih strasti.

Sljedeće srijede na rasporedu je film Vrtoglavica. James Steward simbolizira utjelovljenje anti-heroja koji se zaljubljuje u Kim Novak, arhetipsku verziju femme fatale. Ono što ovaj film čini drugačijim način je na koji ta ljubavna priča razotkriva slabosti i promašaje dvoje glavnih likova, što gledateljima omogućava potpuno poistovjećivanje. Unatoč masovnoj popularnosti, ovaj Hitchcockov film ostaje u smislu istraživanja mračnih labirinata psihe jedan od najintrigantnijih filmova svih vremena.

Moćni i kompleksni psihološki horor Psiho prati Marion Crane (Janet Leigh), tajnicu koja nakon krađe novca poslodavcu završava u zabačenom motelu vlasnika neobičnih pobuda, Normana Batesa (Anthony Perkins), koji ima interes za taksidermiju i problematičan odnos s majkom. Iako snimljen s malim budžetom, film je doživio ogroman uspjeh kod kritike i dobio četiri nominacije za nagradu Oscar, te su po njemu snimljeni mnogi nastavci, remakeovi i televizijske verzije.

Ciklus Hitchcockovih napetica zatvara triler strave Ptice koji među obožavateljima ima kultni status. Melanie (Tippi Hedren) i Mitch (Rod Taylor) kreću na izlet Mitchevoj obitelji na obalu, no počinju se događati sve bizarniji napadi ptica, koji kulminiraju nasilnim nasrtajima na ljude na ulici. Dok je ovo jedan od rijetkih Hitchcockovih filmova u kojemu negativac nije čovjek nego neobjašnjiva prirodna sila, također je jedan od posljednjih mainstream horor filmova staroga Hollywooda koji funkcionira kao politička alegorija. Nastao 1963. godine na vrhuncu Hladnoga rata, simbolizam scenarija izvrsno prenosi paranoju razdoblja u film. U jeku nuklearnih tenzija, napadi iz zraka u Pticama odlično funkcioniraju kao metafora za nuklearni napad koji je visio nad glavama građana.

Sir Alfred Hitchcock (13. kolovoza 1899., London, Engleska – 29. travnja, 1980., Bel Air, Kalifornija) američki je redatelj iznimno produktivne karijere čiji su filmovi stekli nevjerojatnu popularnost i naklonost kritike. Vrlo se često odlikuju mračnim humorom i pesimističnim viđenjem ljudskog stanja. Neki od njegovih klasika uključuju filmove 39 koraka, Gospođa koja nestaje, Rebecca, Sjenka sumnje, Ozloglašena, Prozor u dvorište, Vrtoglavica, Sjever sjeverozapad, Psiho i Ptice. Hitchockovi filmovi obično su fokusirani na ubojstvo ili špijunažu, uz prevare, zamijenjene identitete i scene potjere koji kompliciraju i oživljavaju scenarij. Najpoznatiji je po umijeću stvaranja i održavanja filmske napetosti. U tu je svrhu koristio inovativne vizure kamere i pokreta, tehnike editiranja, pozadinsku glazbu (koju je za neke od njegovih najboljih filmova stvarao Bernard Herrmann), kao i izvrsno poznavanje ljudske psihologije. Primio je mnogo nagrada i priznanja, između kojih se ističe Nagrada za životno djelo Američkog filmskog instituta (1979.). Hitchcock je 1980. godine dobio plemićku titulu.

Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavat će se svaku večer u 21 sat i 30 minuta u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina. Ulaznice se mogu rezervirati telefonom (051/323 261) od 16 do 20 sati ili putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org) ili kupiti na stranicama www.art-kino.org i www.ulaznice.hr.

N. C. / PodUčkun.net

error: Content is protected !!