Ćiković: Sportska dvorana kvalitetno je napravljena, izvođač otklanja probleme @ Matulji

Mario Ćiković i Zoran Pugar @ Sportska dvorana Matulji

Mario Ćiković i Zoran Pugar @ Sportska dvorana Matulji

Prema načelnikovim riječima, izvođačima tople veze potrebno je tjedan dana sunčanog perioda kako bi mogli postaviti bočne obloge, a istaknuo je kako očekuje da bi dvorana u funkciji trebala biti najkasnije do 30. travnja.

Matulji – Sportska dvorana u Matuljima ima određene probleme, ali daleko je to od afere i na njiovom uklanjanju se radi, a Općina neće za te dodatne radove izdvojiti niti kune – sukus je to jučerašnjeg istupa načelnika Općine Matulji Marija Ćikovića, koji je reagirao na ”informacije objavljene u medijima koje nisu istinite”.

– Dvorana je građevinski dovršena u kolovozu 2013. godine. Nakon toga, budući da se radi o objektu namijenjenom za potrebe škole, sa Županijom smo dogovorili sufinanciranje opreme za dvoranu, pri čemu je iz županijskog proračuna izdvojeno 1,1 milijun kuna, a iz općinskog još pola milijuna kuna za opremanje koje je bilo dovršeno do kraja prošle godine. U dvoranu se moglo ući i ranije, ali ona nije bila spremna za korištenje bez sportske opreme. Radovi na toploj vezi između sportske dvorane i škole trebali su biti dovršeni do kraja 2013. godine, no s obzirom na iznimno loše vremenske uvjete, izvođači su pomaknuli rokove ”udesno”. Materijali kojima se treba zatvoriti taj prolaz su pripremljeni, nalaze se ispod “mosta”, no zbog obilnih kiša nije moguće još uvijek ih postaviti. Mi se tjedno sastajemo s predstavnicima izvođača i stručnog nadzora, i ako dođe do otezanja koje se ne može pravdati “višom silom”, izvođač će platiti penale sukladno ugovoru, kazao je Ćiković.

Matuljski je načelnik naglasio kako će se dvorana otvoriti onda kada bude dovršena topla veza, jer u Općini ne žele da djeca do dvorane prelaze preko gradilišta koje je još uvijek otvoreno, budući da je i sam most zamišljen tako da im omogući grijan, ugodan i siguran prolaz između dva objekta.

Prema njegovim riječima, izvođačima tople veze potrebno je tjedan dana sunčanog perioda kako bi mogli postaviti bočne obloge, a istaknuo je kako očekuje da bi dvorana u funkciji trebala biti najkasnije do 30. travnja. Poručio je i da je Županija izašla Općini u susret, te da je u proračunu za ovu godinu osigurala još 1,5 milijuna kuna za izgradnju tople veze.

sportska_dvorana_matulji_2014

– Sportska dvorana kompleksan je i zahtjevan objekt vrijednosti preko trideset milijuna kuna, i normalno je da može doći do određenih problema, što se i dogodilo i to nismo nikad skrivali. Uostalom, prije prošle sjednice Vijeća, svi članovi i novinari imali su priliku obići prostor i nitko nije iznio nikakav prigovor, stoga me razočarava kad vidim da se njome koriste pojedini vijećnici u dnevno-političke svrhe, iako se radi o objektu kojim se Matuljci mogu ponositi, istaknuo je Ćiković te poručio da su upravo u tijeku radovi na otklanjanju uočenih problema, te da Općina neće snositi troškove popravaka budući da je objekt pod garancijom.

– Sam krov najosjetljiviji je dio priče, i činjenica je da je došlo do propuštanja u hidroizolaciji, a one ”kante od jupola” koje vijećnici spominju postavljene su kako bi se utvrdilo o kojem dijelu krova se radi. Testira se obloga po obloga kako bi se vidjelo gdje propušta vodu, a na krov imamo garanciju od čak deset godina, pa nema straha da se problemi neće otkloniti. Uostalom, imamo i bankovne garancije, pa ako aktualni izvođači i njihovi podizvođači ne uklone probleme, možemo ih aktivirati i njima platiti druge tvrtke koje će to učiniti, zaključio je Ćiković. Načelnikove riječi potvrdili su i šef gradilišta dvorane, Zoran Pugar iz tvrtke Radnik te Berislav Francetić iz tvrtke Hidrobest koja je postavljala izolaciju.

– Ne možemo govoriti o lošem poslu, tu su korišteni vrhunski materijali i radilo se u suradnji s renomiranim podizvođačima s ovog područja. Uostalom, i naša tvrtka ima dobru reputaciju, jer gradili smo pedesetak sličnih i zahtjevnijih objekata diljem Hrvatske. Ništa tu nije dramatično, mi rješavamo uočene probleme i sve će biti u redu, a u odnosu na ukupno vrijednost dvorane radi se o minimalnim problemima u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna. Činjenica je da je krov dvorane iznimno kompleksan i osjetljiv, te najviše vremena trošimo na to da točno odredimo izvor propuštanja koji može biti minimalan, a njegovo otklanjanje bit će jednostavno kad ga lociramo, kazao je Pugar, dok je Francetić dodao da je ”negdje došlo do oštećenja izolacije, trenutačno tražimo problem i imamo rješenje kako ga otkloniti”.

Načelnik Ćiković osvrnuo se i na kritiku koju je na izvođače radova uputio nezavisni vijećnik Željko Grbac, koji je tijekom tiskovne konferencije kazao da se radilo ”fušerski”.

– Nerazumljivo mi je da vijećnik kritizira na takav način tvrtku u kojoj zaslužuje plaću, jer upravo je Modern Line u kojoj je Grbac zaposlen bila jedan od kooperanata i izradila je aluminijsku stolariju na objektu. To je tvrtka s kojom imamo dugogodišnju kvalitetnu suradnju, radili su prozore na općinskoj zgradi koji nakon dvadeset godina ne pokazuju probleme, radili su stolariju na Centru primarne zdavstvene zaštite gdje nije bilo nikakvih problema, pa ove situacije koje su uočene bi trebale biti brzo sanirane. Mislimo da smo imali kvalitetne izvođače i podizvođače na ovom projektu, a, uostalom, da je objekt dobro napravljen potvrđuje i činjenica da je dobio sve potrebne dozvole za rad, zaključio je Ćiković.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!