Cjelovečernji kulturni program Istarski bordel na otvorenom u klubu Jadran

Program počinje u 18 sati projekcijom kratkometražnog dokumentarnog filma Igora Bezinovića “Od Kršana do Peroja” iz 2015. godine, koji prekrasno bilježi gotovo zaboravljenu kulturu nestašnih, erotskih stihova ruralne Istre kroz tradicionalnu glazbu njenih mještana.

Rijeka – Klub Jadran u Krešimirovoj u subotu, 7. studenog organizira cjelovečernji kulturni program Istarski bordel na otvorenom u kojem učestvuju: filmski redatelj Igor Bezinović, književnik, satiričar i publicist Drago Orlić, novinar Davor Šišović, urednik naklade Likarija Zoran Filipović i glumac Damir Miloš.

Program počinje u 18 sati projekcijom kratkometražnog dokumentarnog filma Igora Bezinovića “Od Kršana do Peroja” iz 2015. godine, koji prekrasno bilježi gotovo zaboravljenu kulturu nestašnih, erotskih stihova ruralne Istre kroz tradicionalnu glazbu njenih mještana. U 18.30 slijedi razgovor između redatelja i Draga Orlića, čijom je zbirkom ljubavnih narodnih pjesama “Istarski bordel muza – Oj ti mala iz Muntića” (objavljena 2003. godine kao jedini do tada sveobuhvatni prikaz narodnih bludnih pjesama Istre) Bezinovićev film i bio nadahnut.

To će biti i prilika da se riječkoj publici po prvi put predstavi najnovija Orlićeva knjiga, “KREONT: Pjesmarica o ljubavnom trokutu na relaciji Kreont – Antigona – Sofoklo” (Likarija, Zagreb, 2020.), kojom se autor “vrlo neposredno osvrće na sadašnjost i obraća se nama sadašnjima, ne kakvi smo bili ili kakvi smo mogli postati, već onakvima kakvima nas njegovo rendgensko pjesničko oko vidi”.

Posljednji, glazbeni dio večeri, zamišljen je kao omaž Orlićevoj suradnji sa vokalom i basistom nekadašnje pulske rock grupe Gori Ussi Winnetou – Francijem Blaškovićem – tijekom koje je Orlić bio autor tekstova za albume Daž daždi , miš prdi – Orlićijada (1998.), Is-tri-janci, daž daždi miš prdi 2.put + partijska ćelija opatija (2005.), Reciklaža . daž…………………….3.put + JMBTinturić (2009.) i Vamos a bajlar balo dela prostata , feat. JMZM (2020.).

I na kraju, kako je za ljude u hrvatskoj ruralnoj Istri raskalašeni humor i izražajni dijalekt potvrda njihove kulturne tradicije koja ne bi bila to što jest bez posluživanja domaće hrane i vina, pozivamo vas da nam se ove večeri pridružite i u guštanju dobrog istrijanskog terana!

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a što se tiču sprječavanja širenja zaraze bolešću COVID-19.

Također, svi sudionici i gledatelji pozivaju se na poštivanje preporuka, pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost i nošenje zaštitnih maski za lice.

Ovo je arhivski članak. Stranice su u međuvremenu redizajnirane.

Kreni od početne stranice - Poduckun.net