Članovi HNS-a i IDS-a pozvali saborske zastupnike da amandmanima poboljšaju Zakon o regionalnom razvoju @ Rijeka

Siniša Žulić i Marko Boras Mandić

Siniša Žulić i Marko Boras Mandić

Općina Lokve i Grad Rijeka imaju isti indeks razvijenosti što nije realno i zasigurno nemaju iste uvjete za razvoj i život, a mala općina Lanišće na Ćićariji s 2,19 stanovnika po kvadratnom kilometru prema istom kriteriju razvijenija je od, primjerice gradova Bjelovara, Vinkovaca ili Slavonskog broda.

Rijeka – Marko Boras Mandić, zamjenik župana i predsjednik ŽO HNS-a PGŽ te Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta i član predsjedništva IDS-a Buzet održali su jučer zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su negativnim ocijenili Zakon o regionalnom razvoju Republike Hrvatske i osvnruli se na Zakon o brdsko-planoinskom području.

– Hrvatska je zemlja različitih regija i geografskih posebnosti, te jednim zakonom, ukoliko se ne uvažava navedeno, ne možemo napraviti poštenu raspodjelu sredstava poreznih obveznika, objasnio je dožupan Marko Boras Mandić.

Istaknuo je da Općina Lokve i Grad Rijeka imaju isti indeks razvijenosti što nije realno i zasigurno nemaju iste uvjete za razvoj i život, a to treba korigirati i promijeniti kroz prijedlog navedenih zakona.

– Sa područja PGŽ te Istre 22 jedinice lokalne samouprave gube status brdsko-planinskog, usprkos tome što su navedene jedinice zavrijedile taj status svojim specifičnostima i koje su zahvaljujući navedenom zakonu imale šansu za razvoj. Želimo da se naš glas čuje u Hrvatskom saboru te ovime apeliram na saborske zastupnike, posebno iz 7 i 8 izborne jedinice da razumiju različitost i da kroz svoje amandmane poboljšaju zakone na dobrobit svih regija, istaknuo je Mandić.

Siniša Žulić naglasio je kako ovakvim raspletom gube svi, a ponajviše građani jer ova značajna umanjenja proračuna značit će njihovim zakidanjem u brojnim stvarima koje su dosad bile (su)financirane iz lokalnih proračuna, a koje sada lokalna samouprava neće više moći financijski pratiti.

– Značajno se smanjio kapacitet jedinica lokalne samouprave za kandidiranje projekata na fondove EU, a koje su do sada imale značajnog uspjeha u tom dijelu i privukle i do tri puta više novaca godišnje nego što su bili prihodi po osnovu brdsko-planinskog statusa. Ne tražimo da nam se ništa ”daje”: radi se o tome da nam se veći dio prihoda koji se ostvaruje ovdje i ostavi, jer tih dvadesetak milijuna kuna koliko gube istarske općine državi neće značiti gotovo ništa, a siguran sam da će šteta za državne financije na temelju manjeg poreza na potrošnju i ostalih izdvajanja građana biti dugoročno čak i dvostruko veća. U proteklo vrijeme, u nekoliko navrata, pokušali smo intervenirati na izmjene Zakona o brdsko-planinskom području i, prije svega, na indeks razvijenosti gradova i općina, koji je apsurdan. Prema navedenom indeksu, mala općina Lanišće na Ćićariji s 2,19 stanovnika po kvadratnom kilometru razvijenija je od, primjerice gradova Bjelovara, Vinkovaca ili Slavonskog broda. Brojke nažalost neupitno govore kako novi odnosi rasporeda poreznih sredstava unutar tijela javnih vlasti nažalost pokazuju novu povećanu centralizaciju zemlje, gdje još više novaca odlazi u centralnu blagajnu, daleko od onih koji ga ostvaruju, istaknuo je Žulić.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!