Čordašev: Gradske tvrtke uzimaju 600 milijuna kuna godišnje iz džepova građana, a vijećnici imaju 37 sekundi za raspravu o njima @ Rijeka

Objavljeno 09.10.2017.

Predsjednik Gradskog vijeća pozvao je gradonačelnika Obersnela da Vijeću dostavi zasebne izvještaje za svako društvo jer poslovanje komunalnih društava nije nebitna stvar i puka trivijalnost.

Rijeka – Kohabitacija kakvu imaju Matulji i Opatija, u kojoj većina u Vijeću spada u suprotnu opciju od one gradonačelnikove, trenutačno još veće probleme u upravljanju stvara u Rijeci, gdje je posljednjih dana i tjedana „zaiskrilo“ između SDP-ova gradonačelnika Vojka Obersnela i predsjednika Vijeća iz redova Akcije mladih Tihomira Čordaševa.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Čordašev je reagirao na Obersnelove tvrdnje da je Vijeće tražilo povlačenje izvještaja o poslovanju komunalnih društava.

– Gradski vijećnici su tražili da se jedan izvještaj u kojem je bilo objedinjeno poslovanje čak 8 komunalnih društava dostavi vijećnicima zasebno za svako društvo kako bi pojedinačno mogli raspravljati o poslovanju svakog društva, no umjesto toga Gradonačelnik je povukao sve izvještaje, čak i one na koje nije bilo nikakve primjedbe, kazao je Čordašev.

Predsjednik Vijeća pozvao je gradonačelnika da Vijeću dostavi zasebne izvještaje za svako društvo jer poslovanje komunalnih društava nije nebitna stvar i puka trivijalnost.

– Kao prvo radi se o monopolistima, a otvorena i demokratska rasprava o monopolistima mora biti u interesu svakoj političkoj opciji. Kao drugo, ti monopolisti godišnje uzmu 600 milijuna iz džepova građana grada Rijeke, a kao što vidimo njihove uprave se uopće ne ustežu povećati cijene za 100 posto kad god im se prohtje. S obzirom na to da smo jedan od najskupljih gradova ne samo u Hrvatskoj nego i šire, rasprava o politikama cijena tih društava je i više nego opravdana i potrebna. Kao treće, u niti jednom tijelu tih društava, niti u skupštini, niti u nadzornom niti u upravnom odboru nema niti jednog predstavnika drugih političkih opcija već samo onih pod kontrolom SDP-u. Tako je Gradskom vijeću u potpunosti onemogućen nadzor nad poslovanjem i upravljanjem tim društvima. Posljednji čin onemogućavanja ikakvog kritičkog mišljenja o poslovanju komunalnih društava je povlačenje izvještaja sa sjednice što nije u skladu s demokratskim standardima, kazao je Čordašev.

Poručio je kako objedninjen izvještaj daje gradskim vijećnicima „čak“ 37 sekundi da kažu nešto o pojedinom komunalnom društvu.

– Poslovnikom je određeno da svaki vijećnik može govoriti 5 minuta, što znači da za svako od 8 društava gradski vijećnici imaju svega 37 sekundi za iznijeti svoja mišljenja i prijedloge. Očito je da je 37 sekundi vrijeme koliko SDP želi trpjeti demokraciju u Rijeci. Toliko im je potrebno da odluče da ih ne zanima tuđe mišljenje i tuđi argumenti. Po njima ne treba previše trošiti vrijeme na raspravu o komunalnim društvima jer će građani ionako platiti koji god cijenu oni odrede. Zato ovim putem pozivamo Gradonačelnika da dostavi pojedinačna izvješća komunalnih društava i omogući demokratsku raspravu o tim pitanjima, zaključio je Čordašev.

Davor Žic / PodUčkun.net

Oznake: , , , , ,

Vrati se natrag »