Crekvina će dobiti ljetnu pozornicu zahvaljujući projektu vrijednom 2,5 miljuna kuna @ Kastav

crekvina_ljetna_pozornica_kastav_1

Prema planu, prostor trga koji se nalazi među zidinama barokne isusovačke crkve Sv. Marije i vidikovcem s kojeg se pruža pogled prema zelenom brijegu na kojem je smješten grad, mora se dovesti u izvorno stanje rušenjem svih naknadnih dogradnji, statički ih treba sanirati i konsolidirati, popločiti trg i sakristije pretvoriti u pomoćne objekte ljetne pozornice.

Kastav – Dva i pol milijuna kuna vrijedna je rekonstrukcija kastavske Crekvine, odnosno njena prva faza koja će se realizirati prema projektu cijenjenog hrvatskog arhitekta Nenada Fabijanića, a ministarstvo turizma financirat će rekonstrukciju s milijun kuna.

crekvina_ljetna_pozornica_kastav

Prema planu, prostor trga koji se nalazi među zidinama barokne isusovačke crkve Sv. Marije i vidikovcem s kojeg se pruža pogled prema zelenom brijegu na kojem je smješten grad, mora se dovesti u izvorno stanje rušenjem svih naknadnih dogradnji, statički ih treba sanirati i konsolidirati, popločiti trg i sakristije pretvoriti u pomoćne objekte ljetne pozornice. Tako bi novoprojektirani prostor gradskog trga dio godine služio kao pozornica za događanje brojnih manifestacija, a ostali period kao slobodni prostor trga i vidikovca, mjesto ugodnog druženja i okupljanja svih generacija, mjesto na kojem se oživljava i upoznaje duh prošlosti, mjesto koje privlači turiste i izletnike, te ih upoznaje sa poviješću i legendama.

Projekt, koji će omogućiti kvalitetnije uvjete održavanja kulturnih događanja i drugih manifestacija, zasigurno će doprinijeti i kastavskom turističkom proizvodu, te stvoriti još jednu atrakciju u gradu koji je sve zanimljiviji turistima.

Crekvina je smještena na rubu stare gradske jezgre koja je zaštićena kao spomenik kulture rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Rijeci, te je kao takav kompleks upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – listu zaštićenih kulturnih dobara. Crekvina je kao izvanredni prirodni, scenski ambijent, prikladan za održavanje kulturnih i drugih priredbi, među kojima je najznačajnije Kastafsko kulturno leto.

Davor Žic / PodUčkun.net