Crkvena cenzura – moralni napadi župnika Franje Jurčevića @ Kastav

kkl_izlozba_suma

Kontroverzni župnik odlučio je ”ukloniti” izložbu otvorenu u Galeriji sv. Trojice u sklopu KKL-a jer ga je zasmetao jedan autoportret na kojem su vidljive obnažene ženske grudi.

Kastav – Župnik kastavski Franjo Jurčević, već otprije ”poznat medijima”, ali i sudskim instancama zahvaljujući svom kontroverznom ponašanju ponovo se našao u nezavidnoj ulozi ”kulturnog i društvenog negativca”. Naime, ponukan ”golotinjom” na izložbi u Galeriji sv. Trojice, Jurčević je samoinicijativno uklonio radove koji su izloženi u sklopu festivala KKL – čini se da je župnika zasmetao jedan rad na kojem se vide ženske grudi.

– Tijekom petka, 21. lipnja izvršen je neviđeni pritisak na upravu festivala 22. Kastafsko kulturno leto od strane predstavnika crkve u Kastvu, s ciljem nasilnog zatvaranja aktualne izložbe u Galeriji sv. Trojice, bivšoj dvoranskoj crkvi iz 15. stoljeća, potvrdili su iz uprave festivala.

Arhiva Liburnija.net: Crkvica Sv. Trojice

Arhiva Liburnija.net: Crkvica Sv. Trojice

U Galeriji sv. Trojice, inače službenom izložbenom prostoru, otvorena je 18. lipnja izložba iz ciklusa Ars Post Mortem, zamišljenog kao počast srednjovjekovnom umjetniku Vincentu iz Kastva, poznatom po ikonografskom motivu i freski Ples mrtvaca. Početkom 2013. godine raspisan je međunarodni natječaj za izlaganje u Galeriji sv. Trojice, profesionalno žiriran od strane Dalibora Martinisa, Stipana Tadića i Karle Lebhaft, prema propozicijama HDLU-a i Ulupuha te poštivajući status galerije kao zaštićenog kulturnog dobra i službenog galerijskog prostora RH.
– Na natječaj se prijavilo preko 80 umjetnika sa svojim interpretacijama Plesa mrtvaca. U pripremu projekta utrošeno je 12 mjeseci i nekoliko desetaka tisuća kuna kako bi Kastav dobio reprezentativni izložbeni program te tako nastavio tradiciju izložbenog programa započetog prije desetak godina, u sklopu kojeg je u Kastvu izlagalo više od stotinjak umjetnika, objašnjavaju iz KKL-a, gorko konstatirajući da je ”tradicija crkvene cenzure i inkvizicije u Hrvatskoj prisutna i u 21. stoljeću, na pragu ulaska u Europsku Uniju”.

– Izložba Ženski autoportreti – upisivanje tijela je u očima crkvenih vlasti bila preveliki otklon od ”prihvatljivog” i konzervativnog shvaćanja ženskog tijela i žene općenito, što je rezultiralo vrlo neugodnom prijetnjom uništavanja radova od strane Franje Jurčevića, predstavnika lokalne crkve. Prije nego što smo kao organizatori uopće stigli reagirati na prijetnju, otkrili smo da su prije početka radnog vremena galerije umjetnički radovi bez našeg znanja nasilno skinuti i okrenuti licem prema zidovima galerije. Zbog straha i brige o sigurnosti radova umjetnica koje su prikazale svoju viziju Plesa mrtvaca, zatvorili smo izložbu te smo hitno napustili prostorije Galerije sv. Trojice. Izuzetno smo šokirani odnosom crkve prema jedinom službenom galerijskom prostoru u Kastvu i zaštićenom kulturnom dobru. Smatramo kako se ovakvim činom pokušala diskreditirati stručnost i predanost svih sudionika i sudionica projekta. Također, s obzirom da se prije prenamjene u galerijski prostor ovim kulturnim dobrom raspolagalo toliko loše da su gotovo uništeni stari glagoljaški grafiti, ovim su se nasilnim činom poništile godine truda te dovele u pitanje financijska ulaganja Ministarstva kulture i Grada Kastva u obnovu i opremanje prostora. Nažalost, zbog izrečenih prijetnji i nemogućih uvjeta rada, prisiljeni smo na prekid izložbenih aktivnosti do daljnjeg, zaključuju iz festivala Kastavsko kulturno leto.

Velečasni Franjo Jurčević, na svom blogu, obrazlažući svoj postupak istaknuo da su organizatori Kastavskog kulturnog leta počinili svetogrđe u izložbenom prostoru kapelici sv. Trojice u Kastvu.

Skinuti postav izložbe @ Kastav

Skinuti postav izložbe @ Kastav

– Prije nekoliko godina ja (Franjo Jurčević) kao župnik sam dogovorio sa predstavnikom gradske uprave da prostor kapelice sv. Trojice u Kastvu može poslužiti i kao prostor za razne kulturne izložbe. Tom prigodom bilo je dogovoreno da će se strogo poštivani sakralni karakter spomenute kapelice i da se ni u kom slučaju u tim izložbama oskvrnjivati karakter te kapelice. Sve je to uglavnom bilo poštivano do sada. No, otvaranjem izložbe u organizaciji KKLJ-a u kapelici sv. Trojice otvorena je izložba Ženski autoportreti-upisivanje tijela, Marije Koruge, Monike Meglić i Melinde Šefčić, dana 18. 06. 2013., i tom je prigodom teško narušena i povrijeđena svetost ove kapelice. Mislim da slika na naslovnici naše web stranice dovoljno jasno pokazuje svu perverznost kako onih koji su tim glupostima upropastili nekoliko metara nevinog platna, tako isto nestručnost i potpuno nepoznavanje karaktera određenog sakralnog objekta onih koji su tu sramotu izabrali za sakralni objekt u Kastvu u sklopu KKLJ, teško ga oskvrnuvši ovom preglupom i nepristojnom tvorevinom ”triju kastavskih navodnih umjetnica“. To su mogli na otvorenom učiniti ili u Splitu ili u Zagrebu ali ni pod kojim uvjetima u kastavskoj sakralnoj kapelici sv. Trojice u Kastvu. Na moj jutrošnji dopis, odgovarajući nisu reagirali na očekivani način, pa sam u 14,20 sati učinio ono što sam kao župnik bio dužan učiniti. Obavijestio sam KKLJ i ponovno zahtijevao da se dotična sprdnja ukloni iz spomenute kapelice, a ako oni to ne učine, onda će sutra ujutro naći svu tu šporkariju pred vratima kapelice sv. Trojice, pa neka rade od nje što god im mila volja kaže. Jedino bih im poručio da takove šporkarije vjerojatno neće primiti ni na odlagalištu smeća u Marišćini, pa neka to odlože kamo drugamo. Ubuduće niti jedna jedina izložba u kapelici sv. Trojice neće biti moguća bez da prethodno vidim o čemu se radi, a pogotovo ne ona zakazana za 29. ovog mjeseca o kojoj pojma nemam što i kako će izgledati i predstavljati, naveo je Jurčević.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!