Crtica iz povijesti – Gospel Golden Gate quartet osvojio srca opatijske publike

Crtica iz povijesti – Gospel Golden Gate quartet osvojio srca opatijske publike

Foto: Josip Orlando Hrvatin

U nastavku teksta donosimo kratku crticu iz povijesti koju je zabilježio Josip Orlando Hrvatin. Ovaj put tema je nastup Gospel Golden Gate quarteta te folklorni ansambl pjesama i plesova naroda Sovjetskog saveza na opatijskoj Ljetnoj pozornici…

Opatija – U pisanoj povijesti Ljetne pozornice Opatija moralo bi biti zabilježeno da smo gledali oko 1972. godine pjevače gospela Golden Gate quartet. Osnovan je 1928. godine, a u Opatiji su nastupili u sastavu Clyde Riddick, prvi tenor, Calvin Cal Williams, drugi tenor, Paul Brembly, bariton i Orlandus Wilson, bas. Bas me se posebno dojmio svojim dubokim glasom, a najviše u pjesmi Go down moses. Iskoristio sam priliku i poslije nastupa dobio njihove autograme na dvije LP. U ovom su sastavu nastupali od 1971 – 1984. godine.

„My Lord whats a evening“ je komentar te čarobne večeri, malo izmijenjen u skladu s jednom od njihovih duhovnih pjesama (morning-evening). Pomogla mi je reflektorska rasvjeta pa sam napravio snimak valjda najjednostavnijom kamericom na svijetu Ljubitelj-2, sovjetske proizvodnje. Izvorna veličina filma bila je formata 6×6 cm.

Približno u isto vrijeme imali smo priliku gledati i folklorni ansambl pjesama i plesova naroda Sovjetskog saveza. Ne postoji monografija o Ljetnoj pozornici. Nije mi također poznato je li itko vodio kroniku Ljetne, događaja u Opatiji općenito. Riječki Novi list je, ali nemaju digitalni prikaz brojeva po godinama kao što ima Istrapedia i npr. Digitalna knjižnica Slovenije.

Gdje je opatijski Smoje? Ovim sjećanjem molim da se svojim slikama i prilozima vašem cijenjenom portalu jave i ostali kako bismo imali priliku čitati o tome na jednom mjestu. Ljetna pozornica, ovakva kakva je (dok je), podignuta 1957. godine jedinstvena je u svijetu i to je zavrijedila.

Foto i tekst: Josip Orlando Hrvatin

error: Content is protected !!