Crtica iz povijesti: I Vološćani su otkrili Zemlju Franje Josipa

quar_n_pole-3…nekoliko ‘zanimljivih’ ilustracija pogledajte u nastavku teksta…
…ovaj herojski podvig, uspješno su završila i trojica Liburna, iz ondašnjeg kotara Volosko…

Opatija – Na današnji dan, prije 138 godina, otkrivena je Zemlja Franje Josipa – ruska otočna skupina smještena u Arktičkom oceanu sjeverno od Novaje Zemlje i istočno od Svalbarda, dok po današnjoj upravnoj podjeli pripada Arhangelskoj oblasti.
Otočje, smješteno između 80.0° i 81.9° sjeverne zemljopisne širine, 30. kolovoza 1873. otkrili su austrougarski istraživači Karl Weyprecht i Julius von Payer nakon što im se brod (Admiral Tegetthoff – jedrenjak s tri jarbola i parnim strojem) zaglavio u ledu dok su pokušavali pronaći sjeveroistočni prolaz.
quar_n_pole-7
Zanimljivost ove priče, leži u činjenici da je posada bila sastavljena od Hrvata, posebno o trojici Liburna, nekoliko Riječana (Anton Večerina, Petar Falešić, Juraj Štiglić, Lovro Marola) i jednim Istrijanom (Josip Latković).
Jakov Sučić (Volosko), Frane Letiš (Opatija) i Vicko Palmić (Lovran) bili su članovi posade koje je izvela ovaj herojski podvig. Uz navedeni trojac, Heinrich von Littrov i Johann Nepomuk grof Wilczek česti posjetitelji i prijatelji Opatije, bili su ključni ljudi za ovaj pionirski pothvat.
Putešestvije posade broda Admiral Tegetthoff uskoro će biti predstavljene javnosti, obzirom da je u pripremi opsežna izložba, koja će predstaviti cjelovitu priču vezanu uz polarnu ekspediciju 1872. – 1874.. Autor izložbe pod nazivom ‘Quarneroli’ je Jan Bernd Urban, uz asistenciju člana redakcije Liburnija.net magazina, a prva izložba od tri u nizu, biti će postavljena u Voloskom – u čast mornara, ondašnjeg kotara Volosko.
Inače, otoci Zemlje Franje Josipa čime je ovo otočje najsjevernija kopnena točka povezana s Euroazijom. Krajnja najsjevernija točka je rt Fligely na Ostrov Rudolfa, a otočje je od Sjevernog pola udaljeno svega 900 do 1110 kilometara. Pristup brodom moguć je samo tijekom nekoliko ljetnih tjedana i zahtijeva posebnu dozvolu.

Ilustracija plovidbe jedrenjaka Admiral Tegetthoff...

Ilustracija plovidbe jedrenjaka Admiral Tegetthoff…

Zemlja Franje Josipa je vulkansko otočje sačinjeno od bazalta iz tercijara i jure. Iako je otočje većinom prekriveno ledom, na kamenju se pojavljuju biljke poput mahovina i lišajeva. Sjeveroistočni dio otočja cijele je godine okružen plutajućim ledom, iako se pored južnih otoka u kasno ljeto led povremeno povlači. Najsjevernija točka otočja i cijele Azije je rt Fligely na otoku Rudolfa, a seže do 81°52′ sjeverno. Najveći otok je Zemlja Georga čiji su suprotni krajevi međusobno udaljeni 110 kilometara, a najviša točka otočja nalazi se na visini od 620 metara na otoku Zemlja Wiener Neustadt. Otočje se sastoji od 191 ledom prekrivenog otoka koji imaju ukupnu površinu od 16.134 km², a većim dijelom je nenaseljeno.
Također, od zanimljivih naziva, koje su pomorci s navedene ekspedicije dali novo otkrivenoj Zemlji, su rt Fiume i brdo Littrov.

Liburnija.net: Kompletna posada jedrenjaka Admiral Tegetthoff...

Liburnija.net: Kompletna posada jedrenjaka Admiral Tegetthoff…

Liburnija.net: Kartografski prikaz Zemlje Franje Josipa - otkrivene na današnji dan 1873. godine

Liburnija.net: Kartografski prikaz Zemlje Franje Josipa – otkrivene na današnji dan 1873. godine

Liburnija.net: Ilustracija posade i jedrenjaka Admiral Tegetthoff okovanog ledom...

Liburnija.net: Ilustracija posade i jedrenjaka Admiral Tegetthoff okovanog ledom…

Liburnija.net: Ilustracija priprema za napuštanje jedrenjaka i proboj prema moru...miral Tegetthoff okovanog ledom...

Liburnija.net: Ilustracija priprema za napuštanje jedrenjaka i proboj prema moru…miral Tegetthoff okovanog ledom…

Nikola Cvjetović / Liburnija.net

error: Content is protected !!