Ćulumarević: Zbog bogatog programa SPFF-a publiku očekuje šest dana nespavanja @ Opatija

admir_culumarevic

Vjerujem da će onaj stereotip o Opatiji kao mjestu za penzionere biti u potpunosti razbijen, da će se i Solo Positivo Film Festival i Opatija predstaviti publici i gostima kao hrvatski Cannes.

Opatija – Početkom kolovoza Opatija će uploviti u nove festivalske vode, koje spajaju njene dvije velike ”strasti” – glazbu kojom je bilo ispunjeno njeno dvadeseto stoljeće zahvaljujući Opatijskom festivalu, te dokumentarni film koji je u dvijetisućitima popularizirao Liburnia Film Festival. Nova i vesela opatijska glazbeno-filmska priča zove se Solo Positivo Film Festival i posvećena je glazbenim dokumentarcima. O svemu što gledatelje i slušatelje tijekom prvih šest dana kolovoza očekuje na brojnim gradskim lokacijama razgovarali smo s direktorom festivala Admirom Ćulumarevićem.

Solo Positivo festival početkom kolovoza doživjet će prvo opatijsko izdanje. Kako je manifestacija ”preživjela” selidbu s Velebita na more?
– Na neki način kao nešto normalno, mada i vrlo emotivno. Nakon 5 sjajnih godina u Starigradu podno Velebita razumljivo je da ostaje jedan čudan osjećaj, mnoge se tu emocije isprepliću. S druge strane, ovaj je festival u Opatiji dočekan na najljepši mogući način, s puno povjerenja i očekivanja koja, skoro sam pa siguran, nećemo iznevjeriti. Zato, jedno veliko hvala i Starigradu za ono što je do sada učinio i Opatiji koja je učinila sve da se Solo Positivo Film Festival razvija još više, pogotovo izvan granica Hrvatske.

Festivali su posljednjih godina vrlo popularan, ali i sve učestaliji oblik ljetne zabave. Na čemu gradite svoj imidž i razliku od brojnih drugih događanja?
– Da, dobro ste to primjetili. Zašto je tome tako, zaista ne znam, ali navest ću jedan primjer. Danska naime, zemlja s približno istim brojem stanovnika i desetorostruko većim BDP od Hrvatske, ima samo 7 filmskih festivala, teško da će uskoro 8. ugledati svjetlo dana. Kod nas je situacija potpuno suprotna, mislim da nas je sada, govorim o filmskim festivalima, već skoro 60, godišnje dobijemo par novih. Očito je sama riječ Festival postala vrlo popularna pa se time naziva i ono što realno nije programski karakterizirano kao festival. Mislim da bi o tome trebalo povesti ozbiljnu diskusiju da se filmskim festivalima ne bi dogodila sudbina glazbenih kojih je u jednom trenutku bilo skoro na stotine i koji su zasitili i publiku i medije i koji su skoro preko noći nestajali jedan po jedan. Solo Positivo Film Festival od samog početka je imao jasnu viziju pozicioniranja na mapi događanja, kvalitetan filmski i popratni program, atraktivni gosti iz svijeta filma i glazbe, ali ponajprije kreiranje jedne atmosfere gdje će se svatko osjećati ugodno i dobro. Ljudi koji su prošli kroz Solo Positivo Film Festival, bilo kao autori ili pak gosti i publika, rado mu se vraćaju što je veliki kompliment. Jednako veliki kompliment pronalazimo i u činjenici da svake godine vidimo da netko od razvikanijih festivala ”skine” po neki dio onoga što smo napravili.

Što sve očekuje posjetitelje 6. SPFF festivala? Na kojim se lokacijama održava, kakav je sve program u planu?
– Rekao bih da bi publiku u Opatiji na 6. Solo Positivo Film Festivalu moglo dočekati nespavanje, ali u pravom smislu riječi. Program zaista obiluje raznim događanjima od ranog jutra, ugodnim jazzom uz prvu kavu u samom centru Opatije preko press konferencija, masterclass-a i druženja s autorima do programa koji smo nazvali Koncert od podne na Ljetnoj pozornici gdje će nastupiti brojna glazbena iznenađenja. Večernji dio rezerviran je za filmske projekcije i ponovno jako puno dobrih svirki, na Ljetnoj pozornici, na najvećem outdoor platnu u Europi, ali i na sjajnom Royal holiday Platz kinu te paviljonu Šporer. Bit će tu još podosta mikro događanja na raznim drugim opatijskim lokacijama tako da vjerujem da će onaj stereotip o Opatiji kao mjestu za penzionere biti u potpunosti razbijen, da će se i Solo Positivo Film Festival i Opatija predstaviti publici i gostima kao hrvatski Cannes.

Kojem dijelu programa se posebno veselite?
– Svemu, zaista svemu, ponajviše sjajnim gostima ove godine. Oscarovci Malcolm Carke i Robert Flanegan, redateljice Jeanie Finlay i Viviane Blumenschein s mnogim drugim kolegama prošetat će se opatijskim Red Carpetom. No, ponajviše veseli činjenica da će publika moći vidjeti zaista sjajne filmove. Otvaramo s Lady in Number Six za kojeg je spomenuti Malcolm Clarke i dobio Oscara prošle godine, posebno veseli da nakon premijere u Cannesu i nakon što je poharao Box Office u Engleskoj na Solo Positivo Film Festival stiže i film Amy o velikoj Amy Winehouse kao regionalna premijera. Svakako ću spomenuti i svjetsku premijeru filma Zvonimira Ruboldta, Pola stoljeća disca, a veseli i da ćemo u programu BiH Week vidjeti film Orkestar, te Plavi Orkestar i čuti odmah nakon filma.

Za kraj – zašto upravo ime Solo Positivo?
– Vrlo jednostavno, tim smo riječima htjeli približiti atmosferu festivala, ali i naše namjere da u ovim otužnim vremenima ne izgubimo vjeru u dobro i pozitivno. Vjerujemo da će i publika lako prepoznati tu vibru i dobro se zabaviti svih 6 dana Solo Positivo Film Festivala.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!