Cvitan uvjerljivo nadmašio amatere na simultanki @ 4 opatijska cvijeta

Golubović, Cvitan, Zelenika i Šajo

Velemajstor Ognjen Cvitan jučer je u hotelu ”4 opatijska cvijeta” odigrao simultanku na kojoj je sudjelovalo dvadesetak šahovskih profesionalaca i amatera, među kojima je bio i naš novinar Davor Žic, koji donosi svoj osvrt na događanje.

Opatija – Plan je bio jednostavan – održati egal barem do dvadesetog poteza i, ako ništa drugo, makar ne izgubiti ružno. No, plan nije uspio, jer nakon glupe greške u 18. potezu ostao sam bez lovca, i jedini časni izlaz iz bezizlazne situacije bilo je pružiti ”ruku predaje” velemajstoru Ognjenu Cvitanu te priznati poraz. Jedina utjeha bila mi je što niti drugi nisu prošli puno bolje, jer bez puno prolivenog znoja Cvitan je nadjačao većinu sudionika jučerašnje simultanke na kojoj mu se suprotstavilo dvadesetak ”izazivača”, a ozbiljni otpor pružili su mu profesionalci iz ŠK Rijeka te nekolicina vrlo kvalitetnih amatera.

Žic i Šajo

Među amaterskim šahistima našle su se osobe iz opatijskog javnog života, novinari, poduzetnici, hotelijeri, a predvodili su ih gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić – koji je kazao kako šah nije igrao dvadesetak godina, ali i kako je nekad nosio titulu ”obiteljskog prvaka” – njegov zamjenik Ernie Gigante Dešković i lovranski načelnik Emil Gržin koji je pokazao najveće šahovsko znanje među političarima, iako je kazao kako nakon dvije godine pauze tek ”se sjeća kako pravilno složiti figure”.

No, rezultat nije bio u prvom planu, jer je za većinu amaterskih zaljubljenika u ovu plemenitu igru dovoljan doživljaj bio sjesti sa suprotne strane ploče nekadašnjeg svjetskog omladinskog prvaka, o čijim sposobnostima dovoljno svjedoči detalj koji je iznio Boris Golubović iz Šahovskog kluba Rijeka. Golubović je kazao kako se u isto vrijeme kada je u Opatiji gostovao Cvitan, u Splitu održavala simultanka s Garijem Kasparovom, a povukavši paralelu između dva velemajstora naglasio je kako su međusobno odigrali tek jednu brzopoteznu partiju koja je otišla u Cvitanovu korist.

Inače, jučerašnja simultanka bila je uvod u današnji rapid turnir koji se također igra u Grand hotelu ”4 opatijska cvijeta”, i to u sklopu 2. Šahovskog ljeta što se održava u organizaciji ŠK Rijeka i Milenij hotela.

Šahovska simultanka održana je jučer u Grand hotelu 4 opatijska cvijeta

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!