Dan akcije @ Opatija

mladi_smOpatija – Danas je ”Dan akcije”, glavnog programa projekta ”Mislim globalno, djelujem lokalno” u sklopu kojeg će pedesetak učenika iz četiri opatijske srednje škole čitav dan boraviti u gradskoj upravi. Cilj ovog projekta je potaknuti i povećati aktivno sudjelovanje mladih u lokalnoj zajednici i time smanjiti nepovjerenje mladih prema političkom sustavu i institucijama vlasti odnosno nepovjerenje političkih institucija i društva prema mladima, povećati uključenost mladih u procese donošenja odluka na lokalnoj razini te potaknuti aktivizam i volonterski rad mladih te njihovo uključivanje u rad udruga i građanskih inicijativa.
U provedbu ovog projekta uključile su se sve četiri opatijske srednje škole odnosno više od 50 učenika i učenica koji će tijekom ”Dana akcije“ razvijati projektne prijedloge na temu ”Volontiranje“. U izradi projektnih prijedloga učenicima će pomagati aktivisti udruga Delta, Žmergo i Društva ”Naša djeca“, te članovi opatijskog i županijskog Savjeta mladih. Najbolji projekt kojeg će izabrati sami učenici bit će i realiziran nakon ”Dana akcije“ sredstvima osiguranim u Proračunu Grada Opatije.
Projekt su na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavili Igor Bajok iz udruge Delta, koja uz GONG provodi projekt, zamjenik opatijskog gradonačelnika Ernie Gigante Dešković te stručna suradnica u Gradu Opatiji zadužena za mlade Marta Berčić.
Sretni smo što možemo ući u ovakvu suradnju s civilnim sektorom, a važno je i to što u projektu sudjeluju učenici koji će se sada izravno upoznati s načinom funkcioniranja lokalne samouprave. Međutim, taj dan imat će i jedan opipljiv rezultat – konačni projekt koji će se i realizirati u svibnju, rekao je Dešković.
danakcije_baj
Tema prvog opatijskog ”Dana akcije” bit će volontiranje.
Cilj Dana akcije jest prenošenje znanja, iskustva i vještina mladim ljudima o tome kako sudjelovati u donošenju odluka u lokalnoj sredini, a tema vezana o volontiranju daje im mogućnost da u projekte uključe stvarne probleme s kojima se susreću. Vjerujem da će i predstavnicima Grada biti zanimljivo čuti ideje svojih mladih sugrađana, kazao je Bajok.
Valja napomenuti da će se, uz četiri grupe koje će formirati projekte između kojih će se birati pobjednik dana, jedna grupa baviti – novinarstvom. Njihove uratke moći ćete pratiti i preko portala Liburnija.net.
Važno je da mladi ljudi uđu u prostor Grada jer su Grad i njegovi djelatnici dosta apstraktni pojmovi tim učenicima. Na ovaj će način doživjeti i prostor i ljude koji tamo rade, te shvatiti da je naš zadatak da spajamo građane i izvršna politička tijela, dodala je Marta Berčić.
Davor Žic

error: Content is protected !!