Dan akcije @ Opatija

mladi_smOpatija – U utorak, 20. travnja, u Gradu Opatiji održat će se ”Dan akcije“, središnji događaj projekta ”Mislim globalno, djelujem lokalno!“ kojeg provodi udruga Delta u suradnji s udrugom GONG i Gradom Opatijom te Gimnazijom Eugena Kumičića, Hotelijersko-turističkom, Ugostiteljskom i Obrtničkom školom Opatija.
Projekt ”Mislim globalno, djelujem lokalno!“ odgovara na potrebu za aktivnijim sudjelovanjem mladih osoba u političkom i društvenom životu lokalne zajednice te na problem negativnog stava mladih prema politici i javnom angažmanu općenito.
Cilj ovog projekta je potaknuti i povećati aktivno sudjelovanje mladih u lokalnoj zajednici i time smanjiti nepovjerenje mladih prema političkom sustavu i institucijama vlasti odnosno nepovjerenje političkih institucija i društva prema mladima, povećati uključenost mladih u procese donošenja odluka na lokalnoj razini te potaknuti aktivizam i volonterski rad mladih te njihovo uključivanje u rad udruga i građanskih inicijativa.
U provedbu ovog projekta uključile su se sve četiri opatijske srednje škole odnosno više od 50 učenika i učenica koji će tijekom ”Dana akcije“ razvijati projektne prijedloge na temu ”Volontiranje“. U izradi projektnih prijedloga učenicima će pomagati aktivisti udruga Delta, Žmergo i Društva ”Naša djeca“, te članovi opatijskog i županijskog Savjeta mladih. Najbolji projekt kojeg će izabrati sami učenici bit će i realiziran nakon ”Dana akcije“ sredstvima osiguranim u Proračunu Grada Opatije.
da_logo_opatija
Provedba projekta ”Mislim globalno, djelujem lokalno!“ izravno koristi učenicima i mladim volonterima koji im pomažu u radu, a posredno i lokalnoj vlasti koja ima priliku čuti glas mladih iz svoje zajednice. Također, koristi od provedbe ovog projekta ima i cijela lokalna zajednica budući da se očekuje da se mladi nakon sudjelovanja u projektu aktivnije uključe u političke procese u lokalnoj zajednici.
Korist za zajednicu, a posebno za mlade, proizlazi i iz činjenice da će najbolji projekt biti i proveden u stvarnosti i stvoriti novu vrijednost u zajednici. Konačno, provedba kako projekta ”Mislim globalno, djelujem lokalno!“ tako i pobjedničkog učeničkog projekta daje primjer i drugim učenicima i građanima o mogućnostima i načinima utjecaja na proces donošenja odluka na lokalnoj razini i postizanju željenih rezultata.
Ovaj projekt do sada je proveden u gradovima Rijeci, Pazinu i Zaboku.
Igor Bajok

error: Content is protected !!