Dan akcije po treći put @ Opatija


Novinarska grupa učenika, koju je vodio kolumnist Liburnija.neta Marino Maljavac, pratila je rad svih ostalih grupa i pripremila novine koje će nakon ”Dana akcije“ biti tiskane i predstavljene javnosti.
Opatija – 40 učenika i učenica opatijske Gimnazije Eugena Kumičića, Hotelijersko-turističke, Ugostiteljske i Obrtničke škole iz Opatije sudjelovalo je u ”Danu akcije“, središnjem događaju projekta ”Mislim globalno, djelujem lokalno“ u organizaciji udruge Delta te Grada Opatije 12. travnja.
Tijekom ”Dana akcije“ učenici su bili podijeljeni u 4 manje radne grupe u kojima su, uz pomoć koordinatora i koordinatorica, pripremali projektne prijedloge na temu ”Jedan dan za ekologiju“. Peta, novinarska grupa učenika, koju je vodio kolumnist Liburnija.neta Marino Maljavac, pratila je rad svih ostalih grupa i pripremila novine koje će nakon ”Dana akcije“ biti tiskane i predstavljene javnosti.
U popodnevnim satima svaka grupa prezentirala je svoj projekt uslijed čega je uslijedila rasprava. ”Vijeće mladih“ sastavljeno od učenika i učenica nakon rasprave glasalo je za najbolji projekt.
Grupa ”Eko marama“ pripremila je projekt „S Fejsa u prirodu“, grupa ”Psihijatrija“ projekt ”Opatijska bajka“, grupa ”Zelena vrata“ istoimeni projekt ”Zelena vrata“, a pobijedila je grupa ”Mi nismo smeće od grupe“ s projektom ”Jedan dan za ekologiju“. Projekt uključuje više kulturnih, sportskih i zabavnih aktivnosti, a biti će organizirana i nagradna igra s privlačnim nagradama, poput vožnje kartinga na Preluci.

Igor Bajok iz Udruge Delta pohvalio je sudionike ”Dana Akcije“: – Na trećem po redu Danu akcije u gradu Opatiji učenici su pokazali koliko mogu biti kreativni i odgovorni te ispuniti čitav niz zadataka tijekom jednog dana koji su proveli u gradskim uredima. Imali su zadatak osmisliti projekt na prijedloge koji će pojačati vidljivost Zelene čistke, kampanje koju provodi Ekološka udruga Žmergo iz Opatije. Imali su pregršt odličnih ideja. Na kraju su prezentirali svoje projekte, debatirali i sami izabrali pobjednički projekt, koji će biti realiziran sredstvima koje je iz proračuna osigurao Grad Opatija, istaknuo je Bajok.
Projekt ”Mislim globalno, djelujem lokalno!“ odgovara na potrebu za aktivnijim sudjelovanjem mladih osoba u političkom i društvenom životu lokalne zajednice te na problem negativnog stava mladih prema politici i javnom angažmanu općenito. Cilj ovog projekta je potaknuti i povećati aktivno sudjelovanje mladih u lokalnoj zajednici i time smanjiti nepovjerenje mladih prema političkom sustavu i institucijama vlasti, odnosno nepovjerenje političkih institucija i društva prema mladima, povećati uključenost mladih u procese donošenja odluka na lokalnoj razini te potaknuti aktivizam i volonterski rad mladih te njihovo uključivanje u rad udruga i građanskih inicijativa.

Liburnija.net: Tomislav Lesinger u 'akciji'


Kristina Tubić / Liburnija.net

error: Content is protected !!