Dan protiv plastičnih vrećica @ Monokini

vrecice_sm…u programu je predviđena izložba ”Majka uvijek oprašta???”, predstavljanje speleološkog kalendara za 2011. godinu te prikazivanje filma o podzemlju Učke i Ćićarije …
Opatija – Udruga Žmergo i Speleološka udruga Spelunka organiziraju ovog petka, 17, prosinca, u 17 sati u Lounge baru ”Monokini” Opatija zanimljivo multimedijalno događanje povodom obiljezavanja Dana protiv plastičnih vrećica, čiji je cilj ukazati na jedan od velikih problema današnjice, gomilanje nerazgradivog otpada.
U programu je predviđena izložba ”Majka uvijek oprašta???”, predstavljanje speleološkog kalendara za 2011. godinu te prikazivanje filma o podzemlju Učke i Ćićarije.
vrecice_instalacija
– Obilježavanjem Svjetskog dana protiv plastičnih vrećica, 19. prosinca 2010., Žmergo želi ukazati, kroz umjetnički pristup Dalibora Škrinjara, na veliki problem današnjice. Pretjeranim korištenjem plastičnih vrećica stvara se ogromna količina, nerazgradivog otpada. Promjena u ponašanju, svakog pojedinca, je neophodna, ukoliko želimo pridonijeti očuvanju okoliša i prirode. Prvi korak je osvještavanje o situaciji u kojoj smo se našli. Svatko ostavlja svoj trag. Svaki pojedinačni otisak stvara kolaž koji nas okružuje. Što želimo vidjeti u tom kolažu, tom okruženju, ostaje na nama. Svake se godine u svijetu potroši 5.000.000.000 (milijardi!) komada vrećica. Postavlja se pitanje: Koliko plastičnih vrećica želiš ostaviti na svom putu? Korištenjem platnenih vrećica umanjit će se ogromna količina korištenih i odbačenih plastičnih vrećica te gomilanje nerazgradivog otpada, poručuju iz udruge Žmergo.
Speleološka udruga Spelunka predstavit će kalendar za 2011. godinu koji prikazuje fotografije podzemlja – nekih javnosti poznatih, manje poznatih ili nepoznatih jama i špilja Primorsko-goranske i Istarske županije.
– Kalendar ima edukativni karakter s obzirom da uz fotografije sadržava i osnovne informacije o speleološkim objektima i fenomenima te podzemnoj fauni. Cilj je ovog kalendara upoznati širu javnost s ljepotama dijela prirode koji je dostupan samo manjem broju posjetitelja, kao i upozoriti na njegov značaj za bioraznolikost. Naime, mnogi su speleološki objekti dom brojnim podzemnim životinjama koje su strogo zaštićene prema postojećem Zakonu o zaštiti prirode. Često su i izvori pitke vode. Zbog svega toga važno ih je zaštititi od negativnih vanjskih utjecaja od kojih su najčešći odlaganje raznog otpada od strane neosviještenog lokalnog stanovništva. Ovaj kalendar mali je doprinos podizanju naše ekološke svijesti, kazali su iz udruge Spelunka.
Uz predstavljanje kalendara bit će prikazan i kratki film o podzemlju našeg kraja, a zakusku će pripremiti članovi udruge AKT iz Opatije.
Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!