Dan tuge i ponosa: Mimohodom branitelja obilježit će se Dan pobjede i domovinske zahvalnosti @ Opatija, Matulji, Lovran

Arhiva

Arhiva

Posebna svečanost bit će u Lovranu, gdje će se na kraju mimohoda predstaviti i nova ploča s imenom parka smještenog na lovranskom Trgu slobode, koji će od toga datuma biti poznat kao Park hrvatskih branitelja.

Opatija, Matulji, Lovran – Svečanim mimohodom u Opatiji, Matuljima i Lovranu obilježit će se u utorak, 5. kolovoza, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te 19. godišnjica akcije Oluja, a program događanja predstavljen je na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u sportskoj dvorani Marino Cvetković, na kojoj su sudjelovali čelnici tri jedinice lokalne samouprave i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz sva tri mjesta.

– Dugogodišnja dobra suradnja s ovim udrugama rezultirat će ponovnim okupljanjem i organiziranjem mimohoda za ovaj svečani dan. Ovo će biti peta godina da se mimohod održava, a dan ranije imat ćemo u Opatiji organizirano i paljenje svijeća te postavljanje vijenaca na sve grobove poginulih branitelja, kazao je zamjenik opatijskog gradonačelnika Fernando Kirigin, koji je pozvao sve građane da se priključe obilježavanju ovog blagdana i pozdrave braniteljski mimohod po ulicama Opatije, Matulja i Lovrana.

mimohod_2014_dan_domovinske_zahvalnosti

Program obilježavanja Dana pobjede započet će 5. kolovoza već u 7.30 sati okupljanjem na mulu u Opatiji i polaganjem vijenaca u more, nakon čega će se sudionici preseliti u Matulje.

– Svečani mimohod u Matuljima krenut će od Štaciona do zgrade Općine Matulji u 8.30 sati, gdje će se obratiti predstavnici branitelja i lokalne samouprave prigodnim govorima. Nakon toga, dio matuljskih branitelja nastavit će za Opatiju i Lovran, a ja ću s drugim dijelom branitelja, kao što to činimo svake godine, u Munama posjetiti majku našeg poginulog branitelja Miloša Dujmovića te nakon toga otvoriti tradicionalni memorijalni nogometni turnir koji nosi njegovo ime, kazao je predsjednik Udruge veterana i dragovoljaca Matulja Berislav Kozulić.

Centralni mimohod branitelja nakon Matulja nastavit će se u Opatiji, gdje je okupljanje zakazano za 9.30 sati ispred hotela Ambasador.

– Od tamo ćemo uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran i opatijskih mažoretkinja krenuti prema Slatini, gdje će se obratiti brigadir Vladimir Lelas i zamjenik gradonačelnika Kirigin. U mimohodu će sudjelovati predstavnici vatrogasaca, MUP-a, lovaca, udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz čitave Primorsko-goranske županije, roditelji poginulih branitelja, ali i naš zastavni vod u kojem su istaknute zastave svih postrojbi u kojima su sudjelovali borci s liburnijskog područja, istaknuo je povjerenik ogranka opatijske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Jure Krišto, dok su predstavnici opatijske gradske uprave napomenuli da će kratko, zbog trajanja mimohoda, jedan trak glavne opatijske ulice od Ambasadora do Slatine biti zatvoren za promet u jutarnjim satima 5. kolovoza.

Posebna svečanost bit će u Lovranu, gdje će se na kraju mimohoda predstaviti i nova ploča s imenom parka smještenog na lovranskom Trgu slobode, koji će od toga datuma biti poznat kao Park hrvatskih branitelja.

dan_domovinske_zahvalnosti_18_godina_akcije_oluja_2013_opatija (08)

– Okupljanje u Lovranu je u 10.45 kod benzinske crpke, nako čega kreće mimohod prema spomeniku poginulim braniteljima na Trgu Slobode. Ondje će se, uz polaganje vijenaca, održati i kratki kulturno-umjetnički program u kojem će sudjelovati branitelj Dragan Mićović koji će pročitati nekoliko svojih pjesama, te Puhački orkestar Lovran. Posebno je važna činjenica da ove godine naša udruga slavi 20 godina postojanja, te će se zbog toga, ali i u znak sjećanja na sve naše branitelje, od toga dana park na ovom trgu zvati Park hrvatskih branitelja, te će 5. kolovoza biti i svečano otkrivena ploča s novim imenom, kazao je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Lovrana Mišo Škorić.

Liburnijsko područje u Domovinskom ratu izgubilo je 17 svojih stanovnika, a uime roditelja poginulih branitelja Marin Cvetković zahvalio je lokalnoj samoupravi i udrugama što vode brigu o tome da se očuva sjećanje na njih.

– To je za nas dan tuge, ali i dan ponosa, stoga pozivam rodbinu, prijatelje poginulih branitelja i sve ostale da se priključe mimohodu i na taj način dostojanstveno obilježe ovaj praznik, i prisjete se poginulih branitelja, kazao je Cvetković.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!