Danas i sutra održavaju se Dan žejanskog jezika i Dan vlaškog jezika @ Žejane, Šušnjevica

...ilustracija...

…ilustracija…

Danas, u subotu 1. kolovoza u prostoru bivše škole u Žejanama, na Danu žejanskog jezika održat će se zanimljiv dvosatni program, s početkom u 19 sati.

Žejane/Šušnjevica – Dva endemska jezika matuljskog i istarskog zaleđa – žejanski i vlaški – u načelu srodne varijante takozvanog ”istrorumunjskog” govora, ovog će vikenda proslaviti svoje dane.

Danas, u subotu 1. kolovoza u prostoru bivše škole u Žejanama, na Danu žejanskog jezika održat će se zanimljiv dvosatni program, s početkom u 19 sati. Tada će Tomislav Augustinčić održati prezentaciju naslovljenu ”Kulturnoantropološki osvrt na pitanja jezika, identiteta i reprezentacije govornika žejanskog jezika”, a Robert Doričić predstavit će prvih pet godina postojanja udruge ”Žejane”. Drugi dio druženja počet će u 20 sati predstavljanjem glazbenog spota ”Žejanska ‘Pipa”’ koje će održati Adrijana Gabriš.

Dan kasnije, u nedjelju, 2. kolovoza na placi u Šušnjevici će se održati obilježavanje Dana vlaškog jezika. U 19 sati predviđeno je Predstavljanje izletničke karte i info panoa Šušnjevice i okolice, nakon čega slijedi nastup KUD-a Ivan Fonović Zlatela.

Organizatori ovih događanja su Udruga “Spod Učke”, Udruga “Tragovi” te Udruga “Žejane”.

Davor Žic / PodUčkun.net