Danas i sutra se održava slatka manifestacija ‘Medenjak z Opatije’ @ Opatija

medenjak-z-opatije-2014-razglednica

Za ovu su prigodu i vrtićka djeca dala svoj kreativni doprinos – dio njihovih radova izložen je i u prostoru gdje je održana press konferencija, a njihov će rad također biti nagrađen.

Opatija – Manifestacija ”Medenjak ‘z Opatije”, koja će se održati u sportskoj dvorani Marino Cvetković ovog vikenda, u petak 7. studenog i u subotu 8. studenog, najavljena je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.
Riječ je o manifestaciji koja podrazumijeva održavanje 1. smotre pčelarstva Primorsko goranske županije s međunarodnim sudjelovanjem i 8. po redu manifestacije poznate kao Zlatno ulište – ocjenjivanje kvalitete meda PGŽ.

Prema riječima organizatora, koje su na konferenciji predstavljali predsjednik organizacijskog odbora manifestacije, predsjednik Pčelarske udruge ”Učka” Opatija i novoizabrani član Upravnog odbora nacionalnog Hrvatskog pčelarskog saveza Đuka Petrić, zatim docent na Katedri za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Hrvatskog apiterapijskog društva Dražen Lušić, predsjednica NO-a Hrvatskog pčelarskog saveza i predsjednica pčelarske udruge ”Milutin Barač” Rijeka Ankica Dušević i članica organizacijskog odbora Mirta Blažević, ulaz na manifestaciju bit će slobodan.

Osim dijela programa koji osigurava prodajnu izložbu pčelinjih proizvoda, ”Medenjak ‘z Opatije” imat će i svoju edukativnu funkciju kroz događanja poput okruglih stolova putem kojih se građani mogu informirati o svim blagodatima ovih pčelinjih proizvoda, ali jednako tako i o važnosti ove vrste za ekosustav planete. Naime, što pčele proizvode važne zdravstvene i prehrambene proizvode, imaju značajnu ulogu u održavanju ravnoteže ekosustava oprahujući bilje i tako stvarajući uvjete za daljnju proizvodnju hrane. Naglašeno je kako je naša županija geografski na jako dobrom položaju što se tiče uvjeta za prirodnu proizvodnju meda i ostalih pčelinjih proizvoda visoke kvalitete zbog klimatskih uvjeta, te da domaći, lokalni pčelari mogu proizvesti pet do šest sortnih vrsta meda, uz ostale.

Organizatori su istaknuli da će se na ovoj manifestaciji u Opatiji pojaviti više od 40 izlagača, a na 8. Zlatnom ulištu pojavio se broj uzoraka proizvoda više no ikada do sada. Svi će oni biti ocijenjeni i tijekom manifestacije proglašeni najbolji, koji će biti i nagrađeni. Za ovu su prigodu i vrtićka djeca dala svoj kreativni doprinos – dio njihovih radova izložen je i u prostoru gdje je održana press konferencija, a njihov će rad također biti nagrađen.

Ivan Mellor / PodUčkun.net

error: Content is protected !!