Danas se obilježava blagdan Svih svetih @ Liburnija

Blagdan Sisveti ili Svih svetih, jedna je od najastarijih kršćanskih svetkovina kojom se slave svi sveci, kako oni kanonizirani, tako i oni koji će to tek postati. Vrijeme je to i da se posvetimo svojim pokojnicima.

Opatija, Matulji, Lovran – Cvijeće i svijeće za drage nam pokojnike nezaobilazan su dio obilježavanja blagdana Svih svetih, jednog od najstarijih i najvažnijih crkvenih blagdana, a iznimka nije bio niti naš kraj – uz političare koji su tradicionalno polagali vijence diljem Liburnije, posljednja počivališta svojih najbližih jučer su obišli brojni građani, dok će dio to učiniti danas ili sutra (2. studenog), kada se u crkvenom kalendaru obilježava Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan. Matuljci će za obilazak groblja dobiti i posebnu ”zvučnu kulisu”, jer će Limena glazba ”Spinčići” odsvirati prigodne note na grobljima u Brešcima u 9 sati, Rukavcu u 9.30 sati te u Matuljima u 11.30 sati.

Ako vremenske prilike dopuste, članovi Puhačkog orkestra Lovran, održati će prigodni koncerte na grobljima u Opatiji i Voloskom neposredno prije održavanja svete mise, dok će na lovranskom groblju s početkom u 16 sati, uz procesiju s Lovranskim puhačima nastupiti i KUD Lovor.

Zanimljivo je da se blagdan svih svetih počeo slaviti još od četvrtog stoljeća, i to u Antiohiji, a zapovjedanim blagdanom postao je za vrijeme francuskog gralja Luja Pobožnog u prvoj polovici 9. stoljeća.

Inače, jučer su vijence položiili predstavnici Grada Opatije, i to u pratnji roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu, predstavnika UABA-e, policije, vojske te vatrogasaca, na spomenicima poginulim hrvatskim braniteljima, ali i na spomenicima NOB-a.

Davor Žic / Liburnija.net

error: Content is protected !!