Danas se održava novo izdanje sajma ekološke, biodinamične i organske hrane Zeleni Kastav

ARHIVA

U ponudi će biti niz namirnica i pripravaka – od marmelade od batata do ekoloških sredstava za čišćenje…

Kastav – Tradicionalni sajam ekološke, biodinamičke i organske hrane Zeleni Kastav, njegovo 21. izdanje, održat će se u ponedjeljak, 9. srpnja godine u vremenu od 18 do 21 sat u centru Kastva, na Fortici – mjestu sa najljepšim pogledom na Kvarner, od 18 do 21 sat.

– S nama će biti 19 uzgajivača i proizvođača sa proizvodima svojih obiteljskih gospodarstava, obrta, zadruga i poduzeća. I ponovno ću reći, samo i zamisliti koliko je ljubavi i rada utkano u sve ono što će nam ponuditi, nezamislivo je teško, kazala je koordinatorica sajma Irena Kukurin Barić.

Kako je istaknula, u ponudi će biti korjenasto povrće i zelenje, voće, voćne prerađevine, sokovi i sirupi, kravlje mlijeko, sirutka i mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate prerađevine, bučino ulje i prerađevine, razni povrtni namazi i salse, batat narančasti i ljubičasti, marmelade od batata, nezamislive kombinacije namaza medvjeđeg luka, ulje, brašno i melemi konoplje, brašna, palente i žitne pahuljice starih sorti žitarica, obilje raznih vrsta kruha, torti i slastica, energetskih pločica bez glutena i dodanih šećera.

– Bit će češnjaka, kapule, slanutka i graha. Razne vrste eko meda i izuzetan apikompleks, razne kombinacije soka aronije, rabarbare, keksa, marmelada i čaja, uz sve naprijed navedeno, pomoći će jačanju imuniteta za ljetne izazove. “Pannonian Grain” iz Osijeka ponovno će biti s nama s hladno prešanim ekološkim uljima, proteinima i brašnima suncokreta, konoplje, buče, oraha, lješnjaka i lana. Bit će i presadnica raznih sorti jagoda i povrća, te sadnica začinskog bilja i sadnica lovor višnje. Za prirodnu čistoću naših domova i ovoga puta s nama su „zdrava“ sredstva za čišćenje i pranje naših domova, naglasila je Kukurin Barić.

U sklopu sajma održava se i ciklus predavanja Hranom u budućnost, a na dan održavanja sajma – dakle, ponedjeljak 9. srpnja, Društvo prijatelja Waldorfske pedagogije u suradnji sa Gradom Kastvom i Grupama solidarne razmjene, u 19 sati u Gradskoj vijećnici Kastav organizira predavanje “Jednostavan život” sa gostom Damirom Janušićem.

– Može li se i sa skromnim prihodima može izgraditi dom, uzgajati svoju hranu i živjeti mirnim životom? Pogledat ćemo istinite priče kroz dva kratka dokumentarna filma i poslušati našeg gosta Damira Janušića, jednostavnog – duhom bogatog čovjeka koji baš tako živi sa obitelji na imanju pored Rovinja, rekla je Kukurin Barić, dodavši da je ulaz na predavanje besplatan.

Uz neke dosadašnje teme, sa novim temama, kao i svaki puta do sada, prostor sajma i stolove proizvođača krasiti će radovi dječjih vrtića “Vladimir Nazor” iz Kastva, “Kockice” i “Poneštrice” iz Rubeša, te osnovnih škola “Milan Brozović” iz Kastva ,”Drago Gervais” iz Brešca i “Rikard Katalinić Jeretov” iz Opatije.

Davor Žic / PodUčkun.net

error: Content is protected !!