Danas starta 5. Kastav Film Festival

5_kastav_film_festival

Kastav film festival je međunarodni filmski festival koji je pokrenut 2009. godine. Projekt potiče otvaranje javnog prostora i slobodu izražavanja osiguravanjem prikazivanja svih pristiglih radova, bez selekcije.

Kastav – Kao partnerski program ovogodišnjeg Kastavskog kulturnog leta, od 13. do 15. lipnja u Kastvu će se održati 5. Kastav Film Festival. Projekcija pristiglih radova održavat će se na više lokacija u staroj gradskoj jezgri, tako će radovi biti prikazani pod Gradskom ložom, na Fortici i Belvederu, a ulaz je slobodan. Na zatvaranju festivala u subotu posjetitelji će uz filmove uživati u svirci zagrebačkog blues glazbenika Bebé na Volé, odnosno Adama Semijalca u Isolee baru u 24 sata.

Kastav film festival je međunarodni filmski festival koji je pokrenut 2009. godine. Projekt potiče otvaranje javnog prostora i slobodu izražavanja osiguravanjem prikazivanja svih pristiglih radova, bez selekcije.

Krajem 2008. godine, grupa studenata i studentica sa Kulturalnih studija u Rijeci istraživala je mogućnosti stvaranja eksperimentalnih kulturnih projekata temeljenih na slobodi izražavanja, suradnji i nehijerarhijskoj strukturi. Odmah u početku počeo se nametati projekt filmskog festivala koji bi se bavio javnim prostorom i slobodnim prikazivanjem svih radova, neovisno o statusu autora/autorice, kvaliteti produkcije, žanru i tematici.

Početkom 2009. godine dodatno je utvrđena jezgra projekta, prikupljena su financijska sredstva i određen je termin izvedbe. Kao mjesto izvođenja projekta odabran je Kastav. Priprema izvedbe bila je otežana zbog tadašnjih velikih studentskih prosvjeda na kojima je bio angažiran gotovo cijeli organizacijski tim. Unatoč tome, prvo izdanje Kastav Film Festivala proglašeno je uspjehom, te su započeli pregovori o mogućnostima kontinuiranog održavanja ove manifestacije.

2010. održano je 2. izdanje festivala, koje je donijelo poboljšanja u tehničkom smislu. Broj prijavljenih filmova bio je znatno povećan u odnosu na prvu godinu. Treće izdanje festivala obilježeno je predstavljanjem Manifesta, koji je napokon odredio okvir djelovanja i konačan izgled projekta. Manifest je polučio velik interes u nezavisnoj međunarodnoj sceni, što je dovelo i do većeg broja radova prijavljenih iz europskih i svjetskih zemalja. 4. Kastav Film Festival uveo je nove sadržaje za publiku u obliku glazbenih nastupa, a pojačana je i suradnja sa lokalnom zajednicom.

Detalje provjerite na ovom linku.

Arhiva Liburnija.net

Arhiva Liburnija.net

I. Mellor / Liburnija.net

error: Content is protected !!